Dacă nu ai avea un sistem imunitar funcțional, simplul spălat pe dinți ar introduce suficiente bacterii dăunătoare în fluxul sanguin pentru a te ucide.
3 pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic
Dacă nu ai avea un sistem imunitar funcțional, simplul spălat pe dinți ar introduce suficiente bacterii dăunătoare în fluxul sanguin pentru a te ucide. Din fericire, sistemul tău imunitar te protejează de aceste bacterii obișnuite, cu care iei contact zilnic.
Celulele sistemului imunitar distrug în mod constant bacteriile și blochează virușii să îți invadeze celulele. La fel ca bătăile inimii sau digestia, răspunsul imun este o funcție pe care nu o controlezi. Dar există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a-i da o mână de ajutor sistemului tău imunitar.
Cum funcționează sistemul imunitar?
Sistemul imunitar are un rol vital și este alcătuit din diferite organe, celule și proteine. Îți protejează corpul de substanțe dăunătoare, germeni și modificări celulare care ar putea să te îmbolnăvească.
Atâta timp cât sistemul imunitar funcționează fără probleme, nici nu îi simți prezența. Dar dacă nu mai funcționează corect – pentru că este slăbit sau nu poate lupta împotriva germenilor deosebit de agresivi – te îmbolnăvești. Germenii pe care corpul tău nu i-a mai întâlnit până acum te vor îmbolnăvi. Unii germeni te vor îmbolnăvi chiar de la primul contact, cum sunt cei specifici bolilor copilăriei (de exemplu varicela).
Sarcinile sistemului imunitar
Fără un sistem imunitar, nu am avea nici o modalitate de a lupta împotriva lucrurilor dăunătoare care intră în corpul nostru din exterior sau a modificărilor dăunătoare care apar în interiorul corpului nostru. Principalele sarcini ale sistemului imunitar al organismului sunt:
• Combaterea germenilor care cauzează boli (agenți patogeni), cum ar fi bacteriile, virușii, paraziții sau fungii, și eliminarea lor din corp
• Recunoașterea și neutralizarea substanțelor nocive din mediu
• Combaterea modificărilor care cauzează boli (cum ar fi celulele canceroase)
Soluții pentru întărirea sistemului imunitar
1. Respectă regulile de igienă! Prima linie de apărare pentru a ține germenii la distanță este păstrarea unor obiceiuri bune de igienă personală. Poți preveni infecțiile și evita să o răspândești altora cu aceste măsuri ușoare:
– Spală-ți mâinile cu apă și săpun înainte de a pregăti mâncarea și după ce ai folosit toaleta.
– Acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel atunci când strănuți sau tușești.
– Spală și pansează toate leziunile. Orice tăietură gravă sau mușcătură de animal trebuie examinată de un medic.
– Nu întrerupe vindecarea rănilor sau a petelor prin ruperea crustei și nu stoarce coșurile. Acest lucru permite cu ușurință intrarea microbilor.
2. Vaccinează-te! Multe infecții grave pot fi prevenite prin imunizare. Chiar dacă pot apărea unele reacții adverse frecvente, cum ar fi o durere în braț sau febră, vaccinurile sunt în general sigure și eficiente. În general:
– Copiii ar trebui să primească vaccinurile recomandate pentru copii.
– Adulții trebuie să se asigure că sunt la zi cu vaccinările periodice (gripă, COVID-19).
– Călătorii ar trebui să primească orice imunizare suplimentară necesară.
3. Urmează reguli simple de detoxifiere! Detoxifierea, așa cum știi, este un proces natural fiziologic, iar pașii de mai jos, urmați în fiecare zi, nu fac altceva decât să stimuleze organismul să își îndeplinească acest proces, întărind astfel sistemul imunitar.
– Bea un pahar de apă călduță în care ai stors o jumătate de lămâie, imediat cum te trezești și apoi continuă să bei pe tot parcursul zilei. Este pe cât de simplu, pe atât de eficient în întărirea sistemului imunitar.
– Periajul uscat susține sistemul limfatic stimulând vasele limfatice să dreneze substanțele nedorite către organele care se ocupă de procesul natural de detoxifiere. Cum se face periajul uscat? Ai nevoie de o perie pentru corp pe care o vei folosi înainte de duș. Începe cu laba piciorului și apoi continuă în sus spre șolduri, cu mișcări circulare. Periază-te pe mâini și piept cu mișcări lungi către inima. Apoi începe de la degete și continuă în sus spre umeri tot cu mișcări circulare. În zona stomacului periază în sens invers acelor de ceasornic.
– Ceaiurile din plante reprezintă o modalitate minunată de a întări sistemul imunitar și de a susține buna funcționare a organismului. Dintre variantele pe care le poți alege, mușețelul combate inflamațiile, senna și aloe vera lupta împotriva constipației, iar păpădia este sprijin dovedit pentru funcțiile ficatului. Citește aici ce alte plante medicinale au beneficii pentru sistemul imunitar.
…..
Foto: Shutterstock