Alimente pentru creier și memorie, pe care să le pui în coșul de cumpărături

September 9, 2021
32 Views

Data viitoare când mergi la cumpărături, nu uita să pui în coș și câteva alimente din această listă, care te ajută să îți menții creierul sănătos și să ai o memorie de nota 10.

Alimente pentru creier și memorie, pe care să le pui în coșul de cumpărături

Data viitoare când mergi la cumpărături, nu uita să pui în coș și câteva alimente din această listă, care te ajută să îți menții creierul sănătos și să ai o memorie de nota 10.

Alimentele pe care le mâncăm îndeplinesc un rol important în menținerea sănătății creierului și tot ele pot să susțină funcții specifice, cum ar fi memoria și concentrarea. Iată ce alimente nu trebuie să lipsească din coșul de cumpărături, dacă îți dorești un creier care să funcționeze cât mai bine:

Peștele gras
S-a dovedit că peștele gras este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3. Aceste grăsimi ajută la construirea membranelor din jurul fiecărei celule din corp, inclusiv din jurul neuronilor. Prin urmare, acizii grași Omega 3 pot îmbunătăți structura celulelor din creier.

Un studiu¹ din 2017 a arătat că persoanele cu un nivel mare de Omega 3 (EPA și DHA) aveau o circulație mai bună a sângelui în creier. Cercetătorii au descoperit și o asociere între nivelul de Omega 3 și o gândire mai bună. Rezultatele cercetării sugerează că dacă mănânci regulat alimente bogate în Omega 3, cum este peștele gras (somon, macrou, ton, hering, sardine etc.), poși îmbunătăți funcția cognitivă.
În cazul în care stilul de viață nu îți permite să mănânci două porții de pește gras pe săptămână, medicul îți poate recomanda suplimente cu Omega 3. E bine ca acizii grași Omega 3 din suplimentele alimentare să provină din ulei de pește de mare adâncime sau, dacă nu consumi nimic asociat cu peștele, să provină din ulei de alge (265mg EPA/465 mg DHA).

Avocadoul
Deși poate părea o legumă, avocadoul este de fapt un fruct, unul dintre cele mai sănătoase pe care le poți consuma. Este bogat în grăsimi mononesaturate (așa-numitele „grăsimi bune” și conține, de asemenea, vitamina K și acid folic. Avocadoul este un aliment care poate contribui la prevenirea cheagurilor de sânge în creier (te protejează împotriva atacului cerebral) și ajută la îmbunătățirea funcției cognitive, în special când este vorba despre memorie și concentrare.

Dovezile științifice arată că grăsimile nesaturate din avocado pot reduce riscul de declin cognitiv. Dacă nu mănânci prea des avocado, există și alte surse de grăsimi nesaturate la care poți să apelezi, cum ar fi: migdalele, arahidele, semințele de in și semințele de chia, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de rapiță, nucile românești și cele braziliene etc.

Avocadoul poate fi consumat și în preparate sărate, și în cele dulci, după preferințe însă, atenție la numărul de calorii, mai ales dacă ești la dietă. Poți să pui o jumătate de avocado feliat într-o salată de crudități sau într-un sandviș cu ou, roșie și felii de pâine integrală, de exemplu. Sau poți face un desert sănătos cu avocado, iaurt, cacao și miere.

Ouăle
Când mergi la cumpărături, nu uita să iei și ouă proaspete, pentru că acestea nu doar că îți asigură un mic dejun sănătos și hrănitor, ci se numără și printre alimentele benefice pentru creier. Ouăle sunt o sursă excelentă de vitamine din grupul B: vitamina B6, vitamina B12, acid folic (numit și vitamina B9). Cercetările² sugerează că aceste vitamine ar putea preveni micșorarea creierului – atrofia cerebrală – și ar putea să întârzie declinul cognitiv.

Ouăle sunt recomandate a se consuma mai degrabă fierte sau poșate decât prăjite, pentru a nu aduna foarte multe calorii din ulei și pentru că prăjelile nu aduc beneficii pentru sănătate. Sau, dacă ai o tigaie antiaderentă, poți face de exemplu omletă fără ulei. Ouăle sunt extrem de potrivite pentru micul dejun, deoarece sunt sățioase și conferă energie pentru restul zilei, dar și pe post de gustare (un ou fiert).

Fructele de pădure

…..

Foto: Shutterstock

Leave A Comment

%d bloggers like this: