Românii vor avea acces online la datele lor medicale complete. Vor putea astfel să găsească istoricul terapiilor şi chiar să îşi urmărească singuri tratamentele. Totul va fi posibil printr-o platformă informatică uriaşă, ce urmază să fie dezvoltată cu fonduri europene. Sistemul va cuprinde şi registre electronice pentru mai bine de 100 de boli. Şi nu se va bloca, dau asigurări oficialii. Sistemul informatic de la CNAS cedează de multe ori şi pune în dificultate pacienţii şi medicii. Chiar şi astăzi a dat erori.
Peste 67 de milioane de lei, din care 57 de milioane de la Uniunea Europeană, vor fi investiţi în viitorul sistem informatic pentru registrele de sănătate. Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea pentru Digitalizarea României vor să strângă în noua platformă date despre mai mult de 100 de boli, dar şi despre milioanele de pacienţi.
OCTAVIAN OPREA, preÅŸedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României: “Cetăţenii vor avea acces în mod securizat la registrele electronice ÅŸi îşi vor putea urmări singuri tratamentele ÅŸi istoricul medical. Va putea fi accesată după ce cetăţeanul român se va identifica prin plaforma software centralizată pentru identificare digitală. Ne vom asigura de faptul că această platformă nu se va bloca”.
Gl. SORIN BÄ‚LAN director, Serviciul de TelecomunicaÅ£ii Speciale: “Serviciul de TelecomunicaÅ£ii Speciale a mărit substanÅ£ial capacitatea centrelor de date”.
Şi medicii vor avea acces la datele medicale din sistem, cu acordul pacienţilor. Astfel, vor obţine o imagine cât mai clară a evoluţiei bolnavului.
Registrele vor fi interconectate cu evidenţele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
…..