Românii își vor putea accesa online istoricul medical. Platformă pentru date complete, finanțată cu fonduri europene

September 6, 2021
202 Views

Românii vor avea acces online la datele lor medicale complete. Vor putea astfel să găsească istoricul terapiilor şi chiar să îşi urmărească singuri tratamentele. Totul va fi posibil printr-o platformă informatică uriaşă, ce urmază să fie dezvoltată cu fonduri europene. Sistemul va cuprinde şi registre electronice pentru mai bine de 100 de boli. Şi nu se va bloca, dau asigurări oficialii. Sistemul informatic de la CNAS cedează de multe ori şi pune în dificultate pacienţii şi medicii. Chiar şi astăzi a dat erori.

Peste 67 de milioane de lei, din care 57 de milioane de la Uniunea Europeană, vor fi investiţi în viitorul sistem informatic pentru registrele de sănătate. Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea pentru Digitalizarea României vor să strângă în noua platformă date despre mai mult de 100 de boli, dar şi despre milioanele de pacienţi.

OCTAVIAN OPREA, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României: “Cetăţenii vor avea acces în mod securizat la registrele electronice şi îşi vor putea urmări singuri tratamentele şi istoricul medical. Va putea fi accesată după ce cetăţeanul român se va identifica prin plaforma software centralizată pentru identificare digitală. Ne vom asigura de faptul că această platformă nu se va bloca”.

Gl. SORIN BĂLAN director, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: “Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a mărit substanţial capacitatea centrelor de date”.

Şi medicii vor avea acces la datele medicale din sistem, cu acordul pacienţilor. Astfel, vor obţine o imagine cât mai clară a evoluţiei bolnavului.

Registrele vor fi interconectate cu evidenţele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Prof. dr. VIOREL JINGA, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti: “E nevoie de acel dosar al pacientului pe care să-l utilizăm pentru a optimiza managementul acestora, dar şi a utiliza datele în cercetarea medicală, pentru a lua decizii cât mai corecte pentru sănătatea populaţiei”.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: