ITM Cluj- acţiuni de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul de fabricare a produselor de brutarie și a produselor făinoase.

September 6, 2021
262 Views

În perioada 30.08.2021 – 02.09.2021  ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul de fabricare a produselor de brutarie  și  a produselor făinoase.

Motivarea campaniei:

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce, persoana care prestează muncă nedeclarată fiind lipsită de protecție socială, neavând siguranța plății muncii prestate.

Obiectivele campaniei:

 

Identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării, de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile controlate,  a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

Identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor și a tinerilor.

Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare si de a le înregistra în aplicația Revisal.

Creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, în domeniul de fabricare a produselor de brutarie  și a produselor făinoase.

Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Rezultatele  campaniei :

Au fost efectuate controale la un numar de 31 de angajatori din judetul Cluj. Doua societati comerciale au fost  sanctionate contraventional, cu amenzi in valoare totala de 4.500 lei, deoarece nu au facut dovada intocmirii unei evidente cu programul de lucru al salariatilor.

 

                                                                      Inspector Şef,                                                                 

  Daniel Păcurariu

Leave A Comment