Consumul de ouă are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Ele conțin proteine de bună calitate, ajută la reglarea colesterolul bun și scad riscul unui atac cerebral.
Beneficii ouă: de ce să le consumi?
Consumul de ouă are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Ele conțin proteine de bună calitate, ajută la reglarea colesterolul bun și scad riscul unui atac cerebral. Ouăle sunt o alegere excelentă într-o dietă sănătoasă și echilibrată. Pe lângă faptul că sunt o sursă de proteine, ele conțin și vitamine și minerale.
Motive pentru care trebuie să consumi ouă:
1. Sunt incredibil de nutritive
Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente cunoscute. De fapt, putem spune că oul este un aliment perfect, deoarece conține câte puțin din aproape fiecare nutrient de care ai nevoie zilnic.
Un singur ou fiert mare conține:
-Vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată
-Folat: 5% din doza zilnică recomandată
-Vitamina B5: 7% din doza zilnică recomandată
-Vitamina B12: 9% din doza zilnică recomandată
-Vitamina B2: 15% din doza zilnică recomandată
-Fosfor: 9% din doza zilnică recomandată
-Seleniu: 22% din doza zilnică recomandată
Ouăle conțin, de asemenea, cantități de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Ouăle conțin, de asemenea, diferite oligoelemente care sunt importante pentru sănătate.
Un ou are 77 de calorii, 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi sănătoase.
2. Au un nivel ridicat de colesterol, dar nu afectează negativ colesterolul din sânge
Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol. Un singur ou conține 212 mg, ceea ce reprezintă peste jumătate din aportul zilnic recomandat de 300 mg. Cu toate acestea, este important să reții că colesterolul din ouă nu crește neapărat colesterolul din sânge.
La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc deloc colesterolul. La ceilalți 30% (denumite „hiperrespondenți”), ouăle pot crește ușor colesterolul total și LDL.
Cu toate acestea, persoanele cu tulburări genetice precum hipercolesterolemia familială sau o variantă genică numită ApoE4 ar putea să limiteze sau să evite ouăle.
3. Cresc nivelul de colesterol „bun”
HDL înseamnă lipoproteine cu densitate mare. Este adesea cunoscut sub numele de colesterol „bun”. Persoanele care au niveluri mai ridicate de HDL au de obicei un risc mai scăzut de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.
4. Conțin colină – un nutrient important
Colina este un nutrient despre care majoritatea oamenilor nici măcar nu știu că există. Totuși, este o substanță incredibil de importantă și este adesea grupată cu vitaminele B.
Colina ajută la construirea membranelor celulare și are un rol în producerea moleculelor de semnalizare în creier, împreună cu diverse alte funcții.
Ouăle întregi sunt o sursă excelentă de colină. Un singur ou conține mai mult de 100 mg din acest nutrient.
5. Sunt asociate unui risc redus de boli de inimă
Colesterolul LDL este, în general, cunoscut sub numele de colesterol „rău”. Un nivel ridicat de LDL este legat de un risc crescut de boli de inimă.
LDL este împărțit în subtipuri bazate pe dimensiunea particulelor. Există particule LDL mici și dense și particule LDL mari. Multe studii au arătat că persoanele la care au predominant particule LDL mici și dense prezintă un risc mai mare de boli de inimă decât persoanele care au mai multe particule LDL mari.
Chiar dacă ouăle tind să crească ușor colesterolul LDL la unii oameni, studiile arată că particulele se schimbă de la LDL mic, dens, la mare, ceea ce reprezintă o îmbunătățire.
6. Conțin luteină și zeaxantină – antioxidanți cu beneficii majore pentru sănătatea ochilor
…..