Noi modificări fiscale in pregatire

August 21, 2021
304 Views

O nouă serie de modificări fiscale a fost pregătită de Ministerul Finanțelor, fiind vorba, printre altele, despre procedura de eșalonare simplificată, amnistie, SAF-T – așteptată de multă lume, care practic acum va fi introdusă în legislația națională, având în vedere că de anul viitor va fi obligatorie pentru marii contribuabili. Sunt modificări ce țin atât de Codul fiscal cât și de cel de procedură fiscală.

Ce prevede proiectul de Ordonanță care modifică Codul fiscal și de procedură fiscală (click pentru a deschide)

Procedura de eșalonare simplificată ar putea deveni permanentă

Se va lua această decizie deoarece fost una dintre cele mai accesate facilități fiscale, precum și faptul că prin această facilitate fiscală se asigură lichiditățile financiare necesare continuării activității contribuabililor care temporar se află în dificultate financiară. Măsura are ca scop creșterea gradului de colectare a creanțelor bugetare prin stimularea conformării voluntare.
Legat de eșalonare, mai apar unele modificări:

Se propune suspendarea condițiilor de menținere a eșalonării la plată, în situația în care activitatea este restrânsă/închisă de către “organele abilitate ale statului” similar cu dispozițiile suspendării condițiilor de menținere a eșalonării la plată care a fost reglementată prin OUG nr. 48/2020 și ale cărei efecte au încetat la data de 25 decembrie 2020.

Astfel, în vederea sprijinirii contribuabililor se propune ca, la cerere, debitorii la care activitatea este restrânsă sau închisă pe perioada stării de urgență/alertă să poată solicita suspendarea condițiilor de menținere a eșalonării la plată, în oricare forma este acordată (eșalonare acordată potrivit cap. VI din cadrul titlului VII din Codul de procedură fiscală, eșalonare la plată în formă simplificată, potrivit OUG nr. 181/2020, restructurarea obligațiilor bugetare, potrivit OG nr. 6/2019 sau eșalonarea în formă simplificată propusă prin acest act normativ).

Această suspendare se acordă până la data la care activitatea este reluată fără niciun fel de restricție.

Organele abilitate ale statului se referă la: Comitetul local pentru situaţii de urgenţă, Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă.

Modificări în privința amnistiei

…..

 

Leave A Comment