Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind regimul deşeurilor

August 20, 2021
351 Views

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, Ordonanţa de Urgenţă privind regimul deşeurilor. Actul normativ majorează obiectivele privind reciclarea deşeurilor municipale la 55% până în 2025, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Prin adoptarea acestei ordonanţe, completăm noul pachet legislativ pe deşeuri şi ne îndeplinim obligaţiile asumate, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. În plus, prin decizia Guvernului de astăzi (joi, n.r.), vom închide un alt caz de infringement declanşat împotriva României. Noua OUG va introduce noi obligaţii pentru actorii din lanţ şi va reglementa mult mai clar activităţile de colectare separată a deşeurilor şi tranziţia la economia circulară. De asemenea, prin acest act normativ subliniem încă odată importanţa colectării separate a deşeurilor reciclabile pe cel puţin patru fracţii, plus fracţia pentru deşeurile biodegradabile’, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Prin adoptarea actului normativ, au fost majorate obiectivele la 55% reciclare deşeuri municipale în 2025, 60% în 2030 şi 65% în 2035, acţiune care, potrivit Ministerului Mediului, reflectă viziunea Uniunii Europene de a trece la o economie circulară. Sursa citată menţionează, în context, că aceste obiective au rolul de a impulsiona reintroducerea unor materiale în circuitul economic, crearea circularităţii care scade gradul de dependenţă faţă de resursele importate, introducerea de noi oportunităţi economice şi stimularea competitivităţii pe termen lung.

‘Introducerea unor cerinţe operaţionale minime pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor care au rolul de a diminua costurile, de a stimula performanţa şi de a asigura condiţii de concurenţă echitabile, inclusiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru întreprinderile din domeniul comerţului electronic, evitându-se obstacolele în calea bunei funcţionări a pieţei interne. Aceste scheme reprezintă o parte esenţială a sistemului de gestionare eficientă a deşeurilor’, se precizează în comunicat.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: