Lansarea proiectului pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate la Cluj-NAPOCA

Lansarea proiectului pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate la Cluj-NAPOCA

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a explicat într-o conferinţă de presă că a ales Cluj-Napoca pentru a implementa proiectul pilot privind cărţile electronice de identitate deoarece a găsit aici deschidere şi interes din partea autorităţilor.

Ministrul de Interne Lucian Bode a fost prezent, astăzi, în jurul orei 11.00, la Cluj-Napoca pentru a prezenta proiectul pilot de introducere a cărţilor de identitate electronice.

Azi dăm startul emiterii cărţilor de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot pentru care ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici deschidere din partea domnului primar Emil Boc şi din partea echipei sale pentru implementarea acestui proiect pilot. Le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect pilot.. Mulțumesc echipei tehnice a MAI care, în colaborare cu partenerii instituţionali, a pus în practică, prin forţe propriii, acest proiect pilot”, a declarat ministrul Bode în cadrul unei conferinţe de presă.

5.000 de cărți electronice de identitate pe an

Cartea electronică de identitate va fi emisă, începând de astăzi, în număr limitat, conform obligaţiilor europene. Se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 cărţi de identitate electronice. Primii care vor intra în posesia noilor documente sunt clujenii. România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021, conform Regulamentul (UE) 2019/1157.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat ieri, 2 august 2021, la sediul Direcției de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, proiectul pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate.
Municipiul Cluj-Napoca este primul din România care eliberează noile Cărți Electronice de Identitate. Acest proiect pilot permite familiarizarea atât a cetățenilor, cât și a autorităților cu pașii ce trebuie respectați în vederea obținerii/emiterii cărții electronice de identitate.
-Noul document de identitate asigură cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise.
-Cartea electronică de identitate oferă titularului accesul la servicii la nivel național și european și asigură suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice ceea ce va contribui la reducerea birocrației în relațiile cetățenilor cu autoritățile publice.
-Conține suportul electronic aferent cardului național de asigurări sociale de sănătate, cu interfața contact și suport electronic de tip contactless, specific documentelor electronice de călătorie.
-Termenul de valabilitate al C.E.I. se stabilește în funcție de vârsta titularului pentru a fi în concordanță cu modificările fizionomiei acestuia.
-Se poate solicita emiterea unui nou CEI, înainte de expirarea termenului de valabilitate, în funcție de evenimentele de stare civilă sau administrative din viața cetățenilor.
-Doar persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot solicita eliberarea Cărții Electronice de Identitate. Opțional, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate copilului, indiferent de vârsta lui.
-Documentele necesare pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate sunt identice cu cele necesare pentru eliberarea Cărții de identitate, în funcție de situația personală a titularului. -Solicitantul nu va trebui însă să prezinte și copii după documente, ci doar originalul acestora.
-Pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate este necesară preluarea imaginii faciale și imaginea a două amprente.
Programările pentru Cartea Electronică de Identitate pot fi făcute accesând link-ul:https://programare-cei.mai.gov.ro.

Leave A Comment

%d bloggers like this: