Pandemia a schimbat obiceiurile de vacanţă ale românilor (studiu)

July 13, 2021
473 Views

Pandemia a schimbat obiceiurile de vacanţă ale românilor din mediul urban, 2020 fiind anul vacanţelor mai rare, petrecute alături de familie şi prieteni în locuri izolate din ţară, conform unui nou studiu realizat de o agenţie de media.

Dacă anul trecut 6 din 10 utilizatori de internet din mediul urban nu au renunţat la vacanţe, în acest an 95% dintre ei intenţionează să meargă în vacanţă.

Studiul Starcom România “Impactul COVID-19 asupra obiceiurilor de vacanţă” face parte din HumanGraphExperience, o serie de infografice lunare realizate de Starcom România, bazate pe studii cantitative.

“Anul 2020 nu a fost lipsit de vacanÅ£e, însă românii din mediul urban au încercat să fie mai precauÅ£i, să călătorească în grupuri mai mici, cu persoane apropiate, cei mai mulÅ£i cu maÅŸina personală, în locaÅ£ii în care s-au simÅ£it în siguranţă. DeÅŸi anul 2021 se anunţă unul plin de vacanÅ£e odată cu relaxarea restricÅ£iilor, comportamentul preventiv se menÅ£ine, astfel că persoanele din mediul urban iau în calcul posibile evenimente ÅŸi îşi aleg cu atenÅ£ie destinaÅ£iile. 2020 a reprezentat ÅŸi un prilej de a descoperi locuri frumoase pe teritoriul ţării ÅŸi a deschis un apetit pentru vacanÅ£ele petrecute în România”, a explicat Andreea Zanfir, Consumer Insights & Research Coordinator, Starcom România.

Potrivit documentului citat, principalele motive pentru care românii au renunÅ£at la vacanÅ£a din 2020 au fost restricÅ£iile impuse de autorităţi (52%), protejarea sănătăţii proprii ÅŸi a celor dragi (36%), dar ÅŸi motive de ordin financiar – lipsa resurselor (31%), instabilitatea financiară (22%) sau dorinÅ£a de a economisi (11%).

Dintre românii care au fost în vacanţă anul trecut, jumătate au declarat că au organizat mai puţine plecări faţă de anii dinainte de pandemie.

“2020 a fost anul vacanÅ£elor în familie: 8 din 10 românii din mediul urban au preferat să călătorească cu familia sau cei apropiaÅ£i pentru a se simÅ£i în siguranţă. Printre comportamentele observate, se numără faptul că majoritatea au renunÅ£at la destinaÅ£iile dorite din cauza restricÅ£iilor de circulaÅ£ie (74%), au călătorit cu propria maÅŸină din motive de siguranţă (76%), au evitat în mod intenÅ£ionat anumite ţări cu risc ridicat (70%), au organizat ÅŸederi mai scurte (55%) ÅŸi au preferat camping-ul ÅŸi spaÅ£iile deschise (52%). Comparativ cu perioada pre-pandemică, în 2020, românii din mediul urban ÅŸi-au petrecut vacanÅ£ele în locaÅ£ii mai puÅ£in accesibile, atât din punct de vedere geografic, cât ÅŸi financiar (locaÅ£ii de lux, staÅ£iuni, locuri exotice, locaÅ£ii care nu sunt expuse riscului). ÃŽntrucât au călătorit mai puÅ£in decât în alÅ£i ani, ÅŸi-au permis să se bucure de o experienţă mai scumpă”, arată autorii studiului.

…..

Leave A Comment