Adulții și vârstnicii care se simt încă tineri au o sănătate mai bună

July 4, 2021
366 Views

Oamenii care se simt mai tineri au o mai bună funcționare cognitivă, un grad mai mic de inflamație în organism, un risc mai scăzut de spitalizare și chiar trăiesc mai mult.

Sunt persoane care, din diverse motive, se simt mai bătrâne decât sunt în realitate. În același timp, alți oameni se simt mai tineri decât le arată vârsta din buletin. Un studiu¹ publicat de American Psychological Association sugerează un potențial motiv pentru legătura dintre vârsta subiectivă și sănătate: a te simți mai tânăr ar putea ajuta la amortizarea efectelor dăunătoare ale stresului atât la adulții de vârsta a doua, cât și la cei trecuți de 65 de ani.

Persoanele care se simt mai tinere sunt mai sănătoase

În cadrul studiului, publicat în jurnalul Psychology and Aging, cercetătorii de la Centrul German de Gerontologie au analizat date adunate de-a lungul a trei ani de la 5.039 de participanți la German Aging Survey, un sondaj longitudinal al rezidenților din Germania cu vârste de peste 40 de ani. Sondajul a inclus întrebări cu privire la cantitatea de stres perceput în viața oamenilor și sănătatea lor funcțională: cât de mult au fost limitate în activitățile zilnice, cum ar fi mersul pe jos, îmbrăcatul și spălatul. Participanții și-au indicat, de asemenea, vârsta subiectivă, răspunzând la întrebarea „Câți ani simți că ai?”
Cercetătorii au descoperit, în medie, că participanții care au raportat mai mult stres în viața lor au înregistrat un declin mai accentuat al sănătății funcționale pe parcursul a trei ani și că legătura dintre stres și declinul sănătății funcționale a fost mai puternică pentru participanții care chiar erau mai în vârstă.

Cu toate acestea, vârsta subiectivă părea să ofere un fel de protecție acelor persoane care se simțeau mai tinere. Dintre persoanele care s-au simțit mai tinere decât vârsta lor cronologică, legătura dintre stres și scăderea sănătății funcționale a fost mai slabă. Acest efect protector a fost cel mai puternic în rândul celor mai vârstnici dintre participanți care, însă, se simțeau tineri.
Potrivit autorilor studiului, se știe că sănătatea funcțională slăbește odată cu înaintarea în vârstă, dar se știe, de asemenea, că aceste traiectorii funcționale asociate cu vârsta sunt extrem de variate. Ca urmare, unii oameni ajung la vârste înaintate și foarte înaintată având o stare generală de sănătate destul de bună sau chiar foarte bună, în timp ce alții se confruntă cu o scădere pronunțată a stării de sănătate, care ar putea duce chiar la necesitatea unei îngrijiri pe termen lung.

Descoperirile din studiul de față susțin rolul stresului ca factor de risc pentru declinul sănătății funcționale, în special în rândul persoanelor în vârstă, precum și rolul de susținere a sănătății și de reducere a stresului al unei vârste subiective mai tinere.

Rezultatele sugerează că intervențiile care încearcă să ajute oamenii să se simtă mai tineri ar putea reduce daunele cauzate de stres și ar putea îmbunătăți sănătatea în rândul adulților în vârstă. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili ce tip de intervenții ar funcționa cel mai bine.

…..

Leave A Comment