Pe ultimul loc în UE ca pondere de tineri cu studii superioare, România merge împotriva curentului. Statisticile arată că educația superioară generează locuri de muncă mai sigure și mai bine plătite, chiar și în perioade de criză economică. În SUA, de pildă, salariul mediu e cel puțin dublu pentru cei cu facultate, pe lângă cei care au absolvit doar liceul.
România se află pe ultimul loc în UE în ce privește educația superioară, cu 25% din tineri absolvenți de facultate, arată cel mai recent studiu Eurostat. La nivel european, 41% din populația cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au studii superioare complete. Obiectivul Uniunii este ca media să se ridice la 45% până în 2030.
Completarea studiilor terțiare are strânsă legătură cu veniturile pe care o persoană le obține și cu scăderea ratei șomajului, arată un studiu american. „Chiar și în cele mai bune perioade economice, datele arată că angajații care au niveluri superioare de educație de obicei câștigă mai mult și au o rată mai mică de șomaj, în comparație cu angajații care au mai puțină educație”, se arată în articolul „Education pays, 2020”, realizat de economista Elka Torpey, pentru Biroul pentru Statistica Muncii din SUA (U.S. Bureau of Labor Statistics, BLS), și publicat în iunie 2021.
4.500 de dolari pe lună, față de 2.500
Statisticile au fost confirmate chiar și în perioada pandemiei, când economia a avut de suferit. Datele privitoare la anul 2020 arată că veniturile și rata șomajului fluctuează în funcție de nivelul de educație al angajaților.
De exemplu, angajații care dețin o diplomă de licență au câștigat anul trecut, în medie, 1.305 dolari pe săptămână, în vreme ce un muncitor care a absolvit liceul a primit cu aproape jumătate mai puțin – 781 de dolari.
De asemenea, munca unui absolvent de masterat a fost remunerată cu 1.545 de dolari pe săptămână, iar a unui absolvent de doctorat, cu 1.885 de dolari. Cele mai mici salarii le-au avut cei care nu au absolvit liceul, 619 dolari.
Angajații cu o educație precară au cea mai mare rată a șomajului
……