Ceai de podbal: proprietăți, beneficii și contraindicații

June 26, 2021
235 Views

Podbalul este o plantă utilizată în special sub formă de ceai deoarece poate reduce inflamația și poate trata tusea cronică.

Podbalul (Tussilago farfara) este o floare din familia margaretelor, cultivată din vechime pentru proprietățile sale medicinale. Utilizată sub formă de ceai, se pare că tratează probleme de sănătate precum infecții respiratorii, tuse, dureri în gât, gută, gripă. Cu toate acestea, podbalul este o plantă controversată, deoarece unele cercetări au asociat unele dintre sunstanțele cheie din această floare cu leziuni hepatice, cheaguri de sânge și chiar cancer.
Ce beneficii potențiale are podbalul?
Studiile în eprubete și cele pe animale au arătat că podbalul poate avea mai multe beneficii pentru sănătate.

Poate reduce inflamația
Podbalul este adesea folosit ca remediu natural pentru afecțiuni inflamatorii precum astmul și guta, un tip de artrită care provoacă umflături și dureri articulare. Deși cercetările cu privire la aceste boli specifice lipsesc, mai multe studii indică faptul că această floare poate avea proprietăți antiinflamatorii.

Un studiu a constatat că tussilagona, o componentă activă din podbal, a redus mai mulți markeri inflamatori la șoarecii cu colită indusă de medicamente, o afecțiune caracterizată prin inflamație intestinală. Într-un alt studiu efectuat la șoareci, tussilagona a ajutat la blocarea căilor specifice implicate în reglarea inflamației. Totuși, pentru a confirma aceste efecte pozitive, este nevoie și de cercetări efectuate pe oameni.

Ar putea fi benefic pentru sănătatea creierului
Unele cercetări sugerează că podbalul ar putea ajuta la protejarea sănătății creierului. De exemplu, într-un studiu realizat în eprubete, extractul de podbal a prevenit deteriorarea celulelor nervoase și a luptat împotriva radicalilor liberi dăunători, acei compuși care contribuie la dezvoltarea bolilor cronice.

În mod similar, un studiu² pe animale a arătat că administrarea extractului de podbal la șobolani a ajutat la protejarea celulelor nervoase, la prevenirea morții țesuturilor din creier și la reducerea inflamației. Ar fi nevoie, însă, și de studii efectuate pe oameni pentru a clarifica aceste beneficii.

Poate trata tusea cronică

În medicina tradițională, podbalul este adesea folosit ca remediu natural pentru afecțiuni respiratorii, cum ar fi bronșita, astmul și tusea convulsivă. Cercetările efectuate pe animale sugerează că această plantă ar putea fi eficientă împotriva tusei cronice cauzate de aceste afecțiuni.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: