Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului este o plantă cu miros amețitor, care ne îmbie simțurile la începutul verii. Știai însă că această plantă este considerată medicinală, datorită substanțelor pe care le conține și care pot avea efecte benefice asupra sănătății tale?
Florile, semințele și frunzele de caprifoi sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru tot felul de probleme. Aceste beneficii nu sunt încă atestate științific, deci nu se poate spune cu certitudine că într-adevăr este o plantă-medicament.
Posibile beneficii ale caprifoiului
Caprifoiul este folosit în medicina tradițională chineză de secole pentru ameliorarea infecțiilor respiratorii, a tulburărilor digestive sau a inflamațiilor din corp.
Potrivit unor studii restrânse, caprifoiul ar avea proprietăți antimicrobiene. Astfel, ar putea preveni sau ameliora infecții bacteriene precum cea cu stafilococ, streptococ, E.coli, Salmonella, pneumonia, meningita, tuberculoza și dizenteria.
De asemenea, caprifoiul ar putea avea efect laxativ, diuretic și antioxidant. Această plantă contribuie la procesul de detoxifiere și ajută la eliminarea toxinelor din ficat și sânge, precum și a febrei.
Constipația, crampele abdominale, diareea, balonarea, gazele intestinale ar putea fi, de asemenea, combătute cu ceai sau sirop de caprifoi.
În plan extern, caprifoiul sub formă de tinctură ar putea ameliora furunculele, iritațiile, mâncărimile și alte probleme dermatologice.
Caprifoiul mai este renumit și pentru efectele sale benefice asupra creierului. Se consideră că ajută memoria, previne degradarea celulelor nervoase și ameliorează migrenele.
…..