Doi din trei romani cu copii nu ar lasa munca de acasa pe cea de la birou (sondaj)

June 10, 2021
440 Views

Două treimi dintre românii cu copii care lucrează de acasă nu ar dori să se întoarcă la birou şi spun că au reuşit să se adapteze situaţiei, se arată într-un sondaj realizat de compania de recrutare BestJobs, remis, miercuri, AGERPRES.

“Dacă în urmă cu un an, aproape jumătate dintre angajaţii care lucrau de acasă, împreună cu copiii, declarau că au dificultăţi în a-şi organiza eficient sarcinile de serviciu pe fondul întreruperilor şi atenţiei necesare îngrijirii copiilor, în acest an 61% dintre angajaţii părinţi care lucrează de acasă spun că s-au adaptat şi chiar pot să-şi desfăşoare bine activitatea în acest mod. În plus, 67% dintre cei care au răspuns unui sondaj pe platforma de recrutare BestJobs nu s-ar întoarce la birou şi 72% consideră că acum reuşesc să menţină mai bine echilibrul între viaţa de familie şi cea de la job”, se arată în comunicat.

La mai bine de un an de când lucrează de la distanţă, angajaţii care au copii spun că s-au adaptat condiţiilor de muncă şi reuşesc să îşi organizeze bine timpul între activităţile de serviciu şi cele cu familia. Totuşi, un sfert dintre cei care au răspuns sondajului declară că se simt obosiţi după acest efort prelungit de organizare, în timp ce 13% simt că în programul lor ar mai fi loc de îmbunătăţiri.

Munca remote a adus multe provocări în echilibrul dintre viaţa la job, mai ales pentru părinţii care erau nevoiţi să se ocupe în acelaşi interval orar atât de sarcinile de serviciu, cât şi de nevoile copiilor. Cu toate acestea, majoritatea părinţilor (72%) spun că acum reuşesc să menţină acest echilibru mai bine decât înainte.

Mai mult decât atât, 41% dintre părinţii care îşi desfăşoară activitatea profesională din afara biroului spun că se simt la fel de împliniţi în rolul lor de părinte, dar şi în rolul de profesionist, fără să considere că fac sacrificii pentru vreuna din aceste laturi. Cu toate acestea, pentru 24% dintre părinţii care lucrează de acasă, timpul cu copilul are prioritate chiar şi dacă jobul are de suferit. Alţi 35% simt că uneori iau din timpul alocat familiei pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu care solicită foarte multă energie.

Viaţa de părinte vine cu satisfacţii, dar şi cu provocări, toate contribuind la dezvoltarea personală. Astfel, o treime dintre angajaţii cu copii spun că lucrează mai eficient de când au devenit părinţi. Cu toate acestea, 43% admit faptul că viaţa de familie presupune mai multe responsabilităţi şi sarcini, pe care de cele mai multe ori sunt nevoiţi să le rezolve în timpul programului de lucru.

Chiar şi aşa, 2 din 3 părinţi ar alege să lucreze în continuare de acasă. Totuşi, dacă li s-ar impune revenirea la munca în colectiv, 22% s-ar bucura de o separare mai clară între viaţa profesională şi cea de familie. 17% văd ca avantaje ale revenirii la birou faptul că se pot conecta mai bine cu colegii şi că şi-ar îndeplini sarcinile mai eficient, potrivit sondajului BestJobs.

În ciuda acestor lucruri, mai mult de jumătate (54%) dintre părinţii angajaţi simt că şi-ar lua din timpul petrecut cu familia pentru drumul spre şi dinspre birou.

……

Leave A Comment