Tot ce trebuie să știi despre consumul de fibre

June 6, 2021
332 Views

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați proveniți din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale integrale. Acești carbohidrați nu pot fi atacați și digerați de enzimele din tubul digestiv. Tot ce trebuie să știi despre consumul de fibre afli din materialul video.

Fibrele ajută la stimularea digestiei, reducerea nivelului de colesterol în sânge prevenirea cancerului de colon și controlarea glicemiei. Fibrele alimentare sunt pe post de balast, care se elimină odată cu celelalte reziduuri rezultate din procesul de digestie și de fermentație intestinală. Termenul „fibre alimentare” a fost folosit pentru prima oară de nutriționistul E. H. Hipsley, în anul 1953.

Fibrele vegetale -categorii
Fibrele insolubile (celuloza și lignina) au o putere mare de absorbție și se umflă ca un burete după ce ajung în intestin. Ele joacă un rol important în constituirea bolului fecal și în reglarea digestiei.

Fibrele solubile (pectina și hemiceluloza) nu ajută atât de mult la trecerea alimentelor prin intestin, ci previn sau reduc absorbția unor substanțe în torentul sangvin: rețin intrarea glucozei în sânge, fapt important pentru diabetici și reduc nivelul de colesterol.

Când se dizolvă în apă, acest tip de fibre formează o substanță gelatinoasă.

Fibrele solubile se găsesc în cantități mari în ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi, orz și în semințele de psyllium.
În general, se consideră că necesarul de fibre alimentare ar fi de 20-30 g/zi. La 100 g de produs alimentar, rezultă următoarele cantități de fibre:

-mere 1,42 g
-pere 2,44 g
-cartofi 2,51 g
-varză 2,8 g
-pâine neagră 5,11 g
-mazăre 6 g
-tărâțe 4,4 g

Tot ce trebuie să știi despre consumul de fibre

…..

Foto : paradisulverde.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: