Vitamina D – de ce e necesară, surse naturale și ce afecțiuni apar în lipsa ei la adulți, vegetarieni și copii

May 29, 2021
313 Views

Vitamina D ajută dezvoltarea şi menţinerea sistemului muscular, la buna funcționare a sistemului nervos. Vitamina D în cantitate optimă previne apariţia osteoporozei, contribuie la imunitatea organismului.

Așa cum o lumina zilei nu e posibilă fără soare, nici starea de bine în organism și oasele sănătoase nu sunt posibile fără vitamina D. Nu întâmplător vitaminei D (denumirea reunește vitaminele D2 și D3) i se spune și “vitamina Soarelui”. Vitamina D3 este produsă de organismul uman ca urmare a expunerii la lumina naturală. Vitamina D2 este sintetizată de plante.

De ce este atât de importantă vitamina D în cantitate suficientă?

Vitamina D are o importanță uriașă în osteosinteza și menținerea nivelului optim de calciu și fosfor în sânge. De asemenea, ea ajută la absorbția calciului la nivel intestinal. Astfel, o scădere a nivelului de vitamina D duce inevitabil la utilizarea calciului din alte organe, cum ar fi oasele. Acest lucru favorizează apariția osteoporozei în cazul vârstnicului sau la rahitism în cazul copiilor.

De câtă vitamina D avem nevoie zilnic în funcție de vârstă?

De vitamina D este nevoie încă de la naștere și pe tot parcusul vieții. Doza zilnică crește o dată cu vârsta:

-la copii de 0 – 1 an: 400 Unități Internaționale (UI)/zi;

-la copii de 1 – 18 ani: 600 – 1000 UI/zi;

-la adulți de 19 – 70 de ani: 600 – 2000 UI/zi;

-la adulții de peste 70 de ani: 800 – 2000 UI/zi.

Cum ajută soarele la sintetizarea vitaminei D?

Deficitul de vitamina D este strâns legat de expunerea la soare, dar mai depinde și de vârstă, de sex și de necesitățile metabolice ale fiecarei persoane în parte. Este binecunoscut rolul său în osteosinteză, astfel ca un deficit apare mai repede la un copil care se află în perioada de creștere sau la un vârstnic cu diverse boli cronice, ca cele renale sau intestinale. Iarna deoarece suprafața de piele expusă iarna la razele solare este mică, absorbția vitaminei D este limitată.

Prin ce analize aflăm nivelul vitaminei D?

Ca și analiză de laborator pentru cantitatea de vitamina D din organism există 25-OH-cholecalciferol, metabolitul hepatic al vitaminei D sintetizate în piele.

Rolul vitaminei D în organismul uman

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: