Căpșunile, „reginele fructelor” cum sunt numite în ţările asiatice, sunt bogate în substanţe nutritive, care au rol de a menţine buna funcţionare a organismului şi de a preveni diferite afecţiuni.
Căpșunile există în peste 600 de varietăţi şi diferă prin gust, mărime şi textură, iar cel mai mare producător de căpşuni este California, unde se produc anual circa două miliarde de tone de căpşuni.
Acestea sunt folosite ca ingredient-vedetă în îngheţată, gemuri, siropuri, cocktail-uri, prăjituri sau pot fi consumate pur şi simplu proaspete, având un gust răcoritor şi dulceag.
Ca o curiozitate, ştiai că aceste fructe fac parte din familia trandafirului şi că sunt singurele fructe care au seminţe la exterior?
Ce conţin căpșunile
În comparaţie cu merele, portocalele sau bananele, căpşunile au cel mai mare conţinut de nutrienţi. Printre aceştia numărându-se vitamina C (doar o porţie – aproximativ opt căpşuni – oferă mai multă vitamina C decât o portocală), potasiul, manganul, folaţii, fibrele şi antioxidanţii (cunoscuţi sub numele de polifenoli).
O porţie de 140 de grame de căpşuni are doar 50 de calorii şi circa 3 grame de fibre, majoritatea solubile. Ceea ce face din aceste fructe aliaţi imbatabili contra kilogramelor în plus. De asemenea, fibrele ajută la reducerea colesterolului şi la prevenirea constipaţiei.
Ce beneficii au căpșunile
Întăresc imunitatea
Datorită conţinutului crescut de vitamina C (o porţie are 100% vitamina C din doza zilnică recomandată), aceste fructe protejează organismul de infecţii.
Căpșunile sunt recomandate îndeosebi primăvara, atunci când temperaturile oscilează şi există riscul crescut de viroze respiratorii. Însă, cum acestea nu se găsesc în formă proaspătă decât spre sfârşitul lunii mai, putem să dăm o raită la supermarket pentru o porţie de căpşuni congelate.
…..