Statul excesiv în fața calculatorului și sănătatea ochilor. Cum ne este afectată vederea?

May 7, 2021
381 Views

Am stat de vorbă cu Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, care ne explică ce efecte are statul excesiv în fața calculatorului.
De mai bine de un an viața noastră a luat o întorsătură complet neașteptată. Mediul de lucru s-a mutat acasă, iar timpul petrecut în fața calculatorului și a dispozitivelor mobile a crescut îngrijorător. Am stat de vorbă cu Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, care ne explică în ce fel ne afectează statul excesiv în fața calculatorului și cum ne este afectată vederea.

Statul excesiv în fața calculatorului, un pericol pentru vedere

Era COVID-19 gravitează în jurul orelor petrecute în fața calculatorului și a dispozitivelor mobile mai mult decât de obicei. Cum afectează sănătatea ochilor?

Dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe: Daca nu întotdeauna este afectată sănătatea ochilor, cu siguranță folosirea prelungită a calculatorului și tabletelor determină apariția simptomelor la nivel ocular. Vorbim de senzația de ochi uscați, iritați, roșii, grei care, sigur, poate fi întâlnită și atunci când cineva scrie pentru o perioadă prelungită, coase sau face lucrări extrem de minuțioase.

Așa cum sunt necesare pauzele de 10 minute la fiecare oră de stat la birou, în șezut, am citit recent că la fel se aplică și ochilor. Este nevoie ca după fiecare 20 de minute de stat în fața calculatorului să se ia o pauză și privirea să se mute spre altceva timp de cel puțin 20 de secunde. Cum ne ajută în special această tehnică? De fapt, este ea utilă?

Dr. Alina Gheorghe: Într-adevăr, această tehnică este foarte utilă. Face parte din așa-zisă igiena a lucrului. Ideal este ca, la fiecare oră (2-3 max) să facem o pauză și să ne uitam în zare câteva minute pentru a ne relaxa privirea; mai precis, pentru a ne relaxa acomodația

Mai sunt și alte recomandări de luat în seamă, cum ar fi clipitul. În mod normal, oamenii clipesc de aproximativ 15 ori pe minut. Cu toate acestea, studiile arată că noi o facem doar de 5 sau 7 ori pe minut atunci când folosim computerul sau alt ecran digital. Clipirea este modul în care ochiul primește lubrifierea de care are nevoie pe suprafața sa. Vă poate ajuta și să lipiți o mică etichetă de hârtie pe ecranul computerului pentru a vă reaminti să clipiți des!

Ce facem cu cei mici? Știm că acum școala s-a mutat online, iar ei petrec foarte mult timp în fața ecranelor. Cum prevenim problemele de vedere?

Dr. Alina Gheorghe: Trebuie să avem multă răbdare cu ei și să le corectăm posturile. Printr-o poziție corectă a corpului față de calculator/ tabletă (distanță peste 50 cm, luminozitate optimă, ideal lumină naturală), prin pauze la fiecare oră, pentru a relaxa privirea, prin folosirea unei lentile cu filtru de PC în cazul purtătorilor de ochelari și a lacrimilor artificiale în cazul adultilor tineri.
Ochelarii de protecție, picăturile de ochi, bune pentru sănătatea ochilor.

Ochelarii de protecție în această situație sunt un moft sau o necesitate?

Dr. Alina Gheorghe: De cele mai multe ori o necesitate. Sigur, aceștia nu țin locul pauzelor sau întreruperii uzului prelungit al PC-urilor, însă, în perioade de suprasolicitare, aduc un plus de protecție și confort.

…..

Leave A Comment