Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan : Pensionarii carora li s-a calculat gresit pensia pot primi banii inapoi indiferent de perioada

April 30, 2021
611 Views

Pensionarii care au primit pensii mai mici decât ar fi trebuit, în urma unor greşeli de calcul făcute de funcţionari ai statului, îşi pot primi banii înapoi pe întreaga perioadă calculată eronat, după ce şeful statului a promulgat Legea care elimină termenul de prescripţie în aceste cazuri, a menţionat, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.

“Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină termenul de prescripţie pentru pensionarii care au primit pensii mai mici din cauză că statul le-a calculat greşit. Aceştia îşi vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greşeala funcţionarilor, la momentul calculării pensiei. Până acum, în caz de calcul greşit al pensiei, oamenii primeau banii înapoi doar pentru ultimii 3 ani, cât era termenul de prescripţie”, a precizat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a arătat că statul a plătit numai anul trecut peste 10 milioane de lei pentru asistenţa juridică în procesele intentate de pensionari în cazurile de calcul eronat al pensiei.

“Acest proiect, iniţiat de colegul meu Florin Roman, va face dreptate pensionarilor. Din punctul de vedere al statului – al caselor de pensii, această lege trebuie să responsabilizeze. Dacă până acum, legislaţia haotică şi sistemul învechit de dosar cu şină şi calcul cu pixul al pensiilor producea erori în urma cărora statul era acţionat în judecată, de acum înainte, aceste erori pot să coste şi mai mult, pentru că oamenii îşi vor putea cere drepturile şi mai uşor. În anul 2020, suma achitată la nivel naţional, reprezentând asistenţa juridică în procesele deschise de pensionari, a fost de peste 10 milioane de lei. În prima parte a lui 2021, o singură casă de pensii – cea de la Vâlcea – a avut de plătit în jur de 250.000 de lei asistenţă juridică. Pensionarii contestă de multe ori în instanţă deciziile de calculare/ recalculare, solicitând să se ia în considerare în stabilirea pensiei elemente suplimentare de contributivitate, iar jurisprudenţa arată că aceste cereri sunt, de cele mai multe ori, justificate”, a notat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a apreciat că introducerea datelor din dosarele de pensii în sistem informatic va avea ca efect reducerea acestor greşeli de calcul.

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: