Cresc trigliceridele din cauza sucurilor îndulcite sau a făinoaselor? Ce fel de carne e bine să consum ca să reglez nivelul trigliceridelor? Dar alcoolul – cât pot consuma zilnic pentru a evita problemele cu trigliceridele? Află răspunsurile în articolul de mai jos.
Trigliceridele în exces sunt la fel de nocive precum colesterolul crescut. Acestea sunt grăsimi sintetizate de ficat și apoi depozitate în țesuturi pentru a asigura energia necesară organismului între mese.
Însă, atunci când aportul alimentar este peste necesarul organismului, trigliceridele sunt acumulate în țesuturi și organe. Ești la risc și dacă ai dereglări hormonale, diabet, hipotiroidism, boli de rinichi, artrită reumatoidă. Sau dacă urmezi tratament pe termen lung cu tamoxifen, steroizi, betablocante, diuretice sau iei anticoncepționale.
Consecința? Risc crescut de boli cardiovasculare, infarct, accident vascular cerebral, inclusiv la vârste tinere! Plus boli de ficat și pancreatită!
Iată ce alimente, băuturi și obiceiuri cresc trigliceridele și care sunt soluțiile!
Alimente care cresc trigliceridele
Printre cele mai nocive alimente care cresc trigliceridele se numără pastele, orezul alb, cartofii și pâinea albă. Înlocuiește-le cu varianta lor integrală! Cât despre cartofi, poți încerca quinoa sau orzul.
Și carnea roșie este vinovată de nivelul crescut al trigliceridelor. La fel și brânza grasă sau untul cu conținut crescut de grăsime. Alege în schimb carnea de pui sau de curcan, care conține mai puține grăsimi saturate.
Peștele este considerat un aliment sănătos, dar poate fi transformat într-unul nociv dacă alegi să îl prăjești în mult ulei. Sau să îl consumi pane. Cele mai indicate variante de gătit sunt la cuptor, grătar, la aburi sau fiert.
Somonul, tonul, macroul sunt sortimente de pește foarte bogate în acizi grași Omega 3. La fel și nucile, semințele de in, soia, kale, spanac, urzici. Consumă-le mai des!
Băuturi care cresc trigliceridele
…..
Iată care sunt valorile normale și anormale ale trigliceridelor la adulți:
Normal – sub 150 mg/dL
La limită – 151-200 mg/dL
Crescut – 201-499 mg/dL
Alarmant – peste 500 mg/dL
Surse: webmd.com, uofmhealth.org, health.harvard.edu, medicalnewstoday.com