Protecţia datelor, cea mai îngrijorătoare problemă de securitate IT pentru mai mult de jumătate dintre organizaţii

April 8, 2021
451 Views

 

Informaţiile personale ale unui număr de aproximativ jumătate de miliard de utilizatori Facebook au fost postate pe un site web utilizat de hackeri, iar în unele cazuri detaliile au inclus numele complet, locaţiile, ziua de naştere, adresele de e-mail şi chiar numerele de telefon, potrivit datelor transmise de compania de securitate cibernetică Kaspersky, citată de Agerpres.

Acest lucru arată că protecţia datelor rămâne un subiect sensibil atât pentru oameni, cât şi pentru organizaţii. “De fapt, este cea mai îngrijorătoare problemă de securitate IT pentru mai mult de jumătate dintre organizaţii la nivel global (59%), potrivit cercetărilor realizate de Kaspersky. Anul trecut, fiecare a doua organizaţie (46%) a înregistrat scurgeri de date ca urmare a diferitelor incidente de securitate cibernetică”, a declarat Alexander Moiseev, Chief Business Officer la Kaspersky.

El susţine că, pentru utilizatori, acest lucru înseamnă că trebuie să fie foarte vigilenţi. “Deşi ne-am obişnuit să permitem ca diferite informaţii despre noi să fie publicate pe internet, trebuie totuşi să controlăm ceea ce vrem cu adevărat să facem public şi ce nu. De aceea, este important să înţelegem modul în care datele noastre pot fi utilizate dacă ajung pe mâinile greşite – pentru phishing, inginerie socială sau preluarea contului. Şi, dacă se întâmplă acest lucru, este important să fim pregătiţi şi să folosim protecţie dedicată pe dispozitivele noastre”, a explicat Moiseev.

De asemenea, Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky, afirmă că atacatorii ar putea folosi informaţiile chiar şi pentru a-şi asuma identitatea persoanei ale cărei date le-au obţinut.

“Nu m-ar mira dacă s-ar descoperi că atacatorii folosesc informaţiile obţinute în urma scurgerii de date în atacuri ţintite de tip phishing, prin care aceştia trimit e-mailuri rău intenţionate care par a proveni de la un expeditor de încredere, de exemplu, de pe adresa de e-mail a unui prieten de pe Facebook. Atacatorii ar putea folosi informaţiile şi pentru a-şi asuma identitatea persoanei ale cărei date le-au obţinut”, avertizează expertul.

Astfel, pentru menţinerea utilizatorilor în siguranţă împotriva atacatorilor cibernetici, care ar putea exploata aceste date, specialiştii recomandă măsuri de precauţie suplimentare atunci când sunt primite e-mailuri “care par ciudate” chiar dacă par să provină de la cineva de încredere.

“Nu accesaţi niciodată link-uri sau fişiere din e-mailuri şi verificaţi întotdeauna dacă există erori ciudate de gramatică sau ortografie. Pentru a vă proteja informaţiile personale online, cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să limitaţi tipurile de informaţii pe care le publicaţi pe platformele de socializare. Instrumentul gratuit de verificare a confidenţialităţii Kaspersky va poate ajuta să configuraţi setările de confidenţialitate ale conturilor dumneavoastră de pe reţelele sociale pentru a vă asigura nivelul adecvat de securitate”, au mai transmis experţii Kaspersky.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 250.000 de companii client.

Leave A Comment