Coşmarurile – care sunt cauzele şi cum putem scăpa de ele

April 2, 2021
132 Views

Coşmarurile reprezintă o tulburare a somnului şi pot avea diferite cauze.Psiholog Constantin Cornea detaliază care sunt posibilele cauze.

Coşmarurile pot căpăta diferite interpretări, în funcţie de gradul de educaţie, religia sau societatea din care face parte individul ce doreşte să şi le analizeze. Însă, din perspectiva psihologică, coşmarurile reprezintă o tulburare a somnului şi pot avea diferite cauze.

Psiholog Constantin Cornea detaliază care sunt posibilele cauze ale coşmarurilor, de ce este utilă psihoterapia în astfel de situaţii şi ce măsuri putem lua noi înşine dacă ne confruntăm frecvent cu o astfel de problemă.

Cauzele coşmarurilor
-Decesul unei persoane dragi
-O afecţiune medicală a celui care visează
-O afecţiune psihică
-O afecţiune gravă a unei persoane la care ţinem
-O problemă în cuplu: certuri, scandaluri, bătăi, tensiuni de natură psihică sau abuzuri fizice
-Sarcina sau o sarcină cu probleme
-Un avort
-O traumă (violul sau tâlhăria)
-Un accident de maşină, de avion, la metrou, produs sau la care am fost martori direcţi sau indirecţi
-Un cataclism natural: cutremur, inundaţie, tsunami
-Probleme la job, certuri sau neînţelegeri cu şefii, colegii, subalternii
-Şomajul
-Un mediu neprielnic somnului, cu zgomote pe timpul nopţii
-Anumite adicţii de: alcool, droguri, medicamente, jocuri de noroc, pariuri
-Un şir de evenimente nefaste: furt, mici accidente ce pot face individul să se gândească că are ghinion sau că soarta îi pregăteşte în permanenţă ceva rău

Am descris doar o mică parte din stimulii ce pot declanşa tulburări ale somnului, cum ar fi coşmarurile. Însă aceste cauze trebuie foarte bine studiate dacă o persoană anume are această suferinţă, pentru că întotdeauna există o cauză declanşatoare pentru coşmaruri. Uneori această cauză este mai uşor de identificat, alteori trebuie „săpat” destul de mult în trecutul traumatic al acelei persoane.

Cum putem scăpa de coşmaruri?
În primul rând, se poate apela la şedinţe de psihoterapie, prin care, aşa cum am arătat mai sus, putem identifica cauza. În fond, coşmarurile sunt doar un efect, o formă prin care creierul ne arată că ceva nu este în regulă cu noi sau cu viaţa noastră. Apoi, după identificarea cauzei, se pot gândi soluţii personalizate prin care se urmăreşte depăşirea evenimentului sau elementului traumatic.

Dacă vorbim de o traumă gravă, travaliul de depăşire a acesteia poate dura luni bune. Uneori, coşmarurile nasc frica de a mai adormi, pentru a nu visa din nou urât. În această situaţie, ca şi în situaţiile în care persoana respectivă a suferit o traumă gravă, este posibil să fie necesar un tratament medicamentos ce poate sparge acest cerc vicios.

În cazul în care persoana respectivă nu doreşte sau nu poate apela la un specialist, se poate gândi la următoarele soluţii:

-Regândiţi modul de comunicare şi implicare al partenerului/ei în cuplu. Învăţaţi să cereţi, dacă simţiţi nevoia, mai multă atenţie, afecţiune, gesturi de tandreţe, sex. Sau încercaţi să ieşiţi mai des în oraş pentru a vă destinde şi relaxa.
-Sportul. Exerciţiile de yoga vă pot readuce echilibrul intern. Înotul, tenisul de câmp, boxul sau alergarea vă pot ajuta să vă descărcaţi, dar şi să vă obosiţi pentru a avea un somn mai profund, mai liniştitor.
-Activităţile creative: cursuri de dans, de actorie, de desen, de creaţie. Acestea vă pot relaxa pentru a putea dormi mai liniştiţi.
-Prietenii. Dacă aveţi prieteni buni, discuţiile cu ei vă pot face bine. De asemenea, vă puteţi ruga un prieten sau o prietenă să doarmă câteva nopţi cu voi, până scăpaţi de teama indusă de coşmaruri.
-Concediul. Uneori, munca exagerată, responsabilităţile sau interacţiunile de la job pot ajunge să vă depăşească. De aceea este indicat să încercaţi să vă luaţi măcar câteva zile de pauză în care să faceţi activităţi care vă fac plăcere.
-Un animal de casă vă poate face de asemenea foarte bine. Afecţiunea unui câine sau torsul unei pisici pot fi adevărate medicamente pentru creier.

Se pot agrava coşmarurile?

…..

Foto : ziare.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: