Uleiul de peşte, un elixir pentru sănătate. Motivele pentru care ar trebui să-l consumi mai des

March 23, 2021
88 Views

Bogat în acizi graşi Omega-3, importanţi pentru a-ţi menţine o stare de sănătate bună, uleiul de peşte este unul dintre cele mai frecvent consumate suplimente alimentare. Dacă nu îţi place peştele şi nu-l mănânci de două ori pe săptămână, aşa cum ar fi necesar, ia în calcul să-ţi procuri un supliment cu ulei de peşte, pentru a obţine suficienţi acizi graşi Omega-3.

Grăsime extrasă din ţesutul de peşte (hering, ton, hamsii, macrou, ficat de cod sau de morun), uleiul de peşte conţine vitaminele A şi E, dar şi acizi graşi Omega-3 de mai multe feluri. Tipurile găsite în uleiul de peşte (acidul eicosapentaenoic sau EPA şi acidul docosahexaenoic sau DHA) au beneficii mai mari pentru sănătate decât Omega-3 care se află în sursele vegetale (acidul alfa-linolenic ori ALA). Deşi ALA este un acid gras esenţial, acizii Omega-3 neesenţiali oferiţi de uleiul de peşte au multe beneficii pentru sănătate: contribuie la dezvoltarea normală a creierului şi a ochilor, previn şi combat inflamaţiile, bolile de inimă.

rganizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum de două porţii de peşte la şapte zile şi un aport zilnic de 0,5 g de acizi graşi Omega-3 EPA şi DHA. Dacă nu poţi mânca peşte de două ori pe săptămână, ia un supliment de ulei de peşte care să conţină 500 mg de EPA şi DHA la 1.000 mg de ulei.

Cum bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial, includerea uleiului de peşte în dietă este necesară. Studiile arată că aceia care mănâncă peşte mai des sau iau suplimente cu ulei de peşte au un risc redus de a face boli de inimă.

Principalele beneficii sunt reducerea nivelului de trigliceride cu până la 30%, precum şi creşterea nivelului de colesterol „bun‟, HDL. Chiar şi în doze mici, ajută la reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri crescute, poate preveni formarea plăcilor care fac ca arterele să se blocheze, scade riscul de aritmii care pot duce la atacuri de cord.

Întârzie îmbătrânirea creierului

Creierul este alcătuit din aproape 60% grăsimi, iar o mare parte dintre acestea sunt acizi graşi Omega-3. Pe de altă parte, pe măsură ce îmbătrâneşti, funcţia creierului tău încetineşte, iar riscul de boală Alzheimer creşte. Iată de ce un aport zilnic de Omega-3 este esenţial pentru funcţionarea normală a creierului. Oamenii care mănâncă mai des peşte au un declin mai lent al funcţiei creierului la bătrâneţe. În plus, suplimentele cu ulei de peşte previn apariţia de tulburări mintale şi reduc şansele de tulburări psihotice la persoanele cu risc. Unele studii realizate pe eşantioane mici au arătat că uleiul de peşte poate îmbunătăţi memoria. De asemenea, s-a mai descoperit că suplimentarea cu ulei de peşte în doze mari reduce unele simptome ale schizofreniei, ale tulburării bipolare şi a anumitor tulburări psihiatrice.

Îmbunătăţeşte sănătatea oaselor

La maturitate, oasele pot începe să-şi piardă mineralele esenţiale, ceea ce le mai predispune la fracturi sau boli ca osteoporoza şi osteoartrita. Calciul şi vitamina D sunt foarte importante pentru sănătatea oaselor, dar unele studii sugerează că şi acizii graşi Omega-3 pot fi benefici. Persoanele cu aporturi mai mari de Omega-3 pot avea o densitate minerală osoasă mai bună. Unele studii arată că suplimentele cu ulei de peşte reduc markerii de deteriorare osoasă, care pot preveni bolile osoase.

Reduce inflamaţiile

….

Ştiai că…

…aproximativ 30% din uleiul de peşte este format din Omega-3, în timp ce restul de 70% este alcătuit din alte grăsimi?

Atenţie!
Acizii graşi Omega-3 pot interfera cu medicamentele anticoagulante, pentru că împiedică coagularea sângelui.

Leave A Comment

%d bloggers like this: