Dulciurile afectează ficatul – alimente, băuturi și medicamente care cresc riscul de ficat gras și ciroză

March 17, 2021
1,534 Views

Dulciurile afectează ficatul la fel de mult cum o face alcoolul. Zahărul și fructoza nu pot fi procesate îndeajuns de ficat, acesta acumulând în timp grăsime în celule.

Sucurile, băuturile energizante îndulcite, produsele de patiserie, bomboanele, prăjiturile cu creme, napolitanele, toate acestea sunt exemple de alimente și băuturi care afectează grav ficatul.

În timp, celulele hepatice nu mai pot procesa tot ceea ce mănânci și bei – astfel apare afecțiunea numită ficat gras. Iar de la ficat gras la fibroză și ciroză nu este o cale atât de lungă, mai ales dacă obișnuiești să bei și ceva alcool.

Află mai jos ce alimente, băuturi, medicamente trebuie să eviți sau să consumi cu moderație pentru a te feri de bolile de ficat.

Dulciurile afectează ficatul la fel ca alcoolul

Când spui steatoză sau ciroză hepatică te gândești automat că persoana diagnosticată are probleme cu alcoolul, însă lucrurile nu stau chiar așa.

Dulciurile afectează ficatul, la fel și prăjelile, anumite medicamente, diverse băuturi, cum ar fi sucurile răcoritoare sau păcătoasele energizante. Așa că nu ești ferit de ciroză dacă nu bei alcool, dar, în schimb, faci excese pe altă parte.

Atunci când agresezi ficatul cu alcool, grăsimi, zahăr, celulele care căptușesc acest organ se inflamează.

Mai departe, inflamația determină fibrozarea țesutului hepatic, ceea ce înseamnă că ficatul nu își mai face treaba așa cum trebuie și începe să acumuleze grăsimi în celule. În consecință, toate toxinele acumulate din mediu sau din alimentație nu mai sunt eliminate din organism, ci stagnează la nivel celular și provoacă degradarea acestora.

Dacă nu este tratată corespunzător, cel mai adesea printr-un regim alimentar strict, boala ficatul gras duce la boli mult mai grave, cum ar fi ciroza hepatică sau cancerul de ficat.

Există două tipuri de ficat gras: ficat gras alcoolic (steatoza hepatică alcoolică) și ficat gras nonalcoolic.

Steatoza nonalcoolică afectează între 10 și 40% din populația adultă la nivel global, fiind strâns legată de sindromul metabolic. Acesta din urmă este caracterizat de rezistența la insulină, diabet, dislipidemie și obezitate.

Atenție la conserve, compoturi – zahărul din ele este greu pentru ficat

O altă categorie de alimente cărora nu prea le acordăm atenția cuvenită, pentru că le considerăm, în mod greșit, sănătoase, sunt compoturile de fructe, gemurile, dulcețurile. Toate acestea sunt pline de zahăr – atât zahăr din trestie de zahăr, cât și fructoză naturală din fruct – nociv pentru ficat.

Aruncă o privire pe eticheta unui astfel de produs și vei vedea cantitatea imensă de carbohidrați (adică de zaharuri) pe care o conține.

De exemplu, să spunem că o porție de 55 de grame de produs are 15 grame de zahăr (carbohidrați). Asta înseamnă că la 100 de grame de produs, aproape 30% din conținut este zahăr! E foarte mult – ar trebui să alegi alimente care au maximum 5-10% zahăr.

Fii cu băgare de seamă și la etichetele sucurilor îndulcite sau chiar cele naturale, care au o cantitate imensă de zahăr pe care ficatul cu greu o procesează.

Cum afectează alcoolul sănătatea ficatului

Hepatita alcoolică este o boală ușor de prevenit, dar foarte greu de tratat.

…..

Leave A Comment