Atât ghimbirul, cât şi lămâia au beneficii dovedite, care sunt amplificate prin asocierea lor sub formă de ceai. Simptomele răcelilor, precum şi indigestiile şi alte neplăceri pot fi ameliorate prin consumul acestui ceai.
Ceaiul de ghimbir cu lămâie are proprietăţi energizante şi poate fi consumat în locul cafelei
Folosit de mii de ani ca remediu, ghimbirul are numeroşi compuşi cu acţiune benefică. Printre aceştia, se numără gingerolul, care îi dă gustul şi mirosul caracteristice şi care are efecte antiinflamatoare şi antioxidante. Gingerolul reduce şi stresul oxidativ generat de radicalii liberi responsabili de îmbolnăvire. În plus, ghimbirul mai conţine şi vitamine, printre care B2, B3 şi B6, C, precum şi minerale (fier, potasiu, magneziu, zinc, fosfor).
Lămâia, la rândul ei, este bogată în flavonoizi şi alţi compuşi benefici. Printre aceştia se numără limonoidele, antioxidanţi protectori.
Remediu antiinfecţios
Ceaiul de ghimbir şi lămâie este un remediu potrivit pentru a ameliora manifestările infecţiilor respiratorii de sezon. Lămâia are proprietăți antivirale și antibacteriene şi este de ajutor în combaterea simptomelor care însoţesc răcelile şi gripa. Ceaiul de ghimbir cu lămâie are efect descongestionant şi astfel uşurează respiraţia. Remediul este benefic şi contra durerilor de gât cauzate de acumularea de mucus, precum şi în eliminarea mai uşoară a mucozităţilor. Graţie vitaminei C din lămâie, remediul susţine imunitatea.
Completează hidratarea
Poate nu reuşeşti să consumi suficientă apă, iar un mod de a te hidrata, dar şi de a beneficia de calităţile ghimbirului şi ale lămâilor este să consumi aceste plante sub formă de ceai. Mai ales dacă eşti răcit, hidratarea este importantă pentru recuperare. Totodată, hidratarea ajută organe vitale precum rinichii, inima şi intestinele să funcţioneze corespunzător.
Benefic în indigestie
Ghimbirul şi lămâia acţionează sinergic pentru a facilita tranzitul intestinal şi pentru a proteja sistemul digestiv. Ele ajută la reducerea acidității gastrice și stimulează enzimele produse de ficat și pancreas.
Dacă ai mâncat prea mult ori ai consumat alimente care ţi-au căzut „greu”, ceaiul de ghimbir cu lămâie te ajută să combaţi indigestia. Limonenul, un compus din lămâie, contribuie la mişcarea bolului alimentar şi la atenuarea senzaţiei de preaplin. Remediul poate combate balonarea şi constipaţia, posibile efecte ale supraalimentării.
Detoxifiant natural
Compuşii din ghimbir stimulează circulaţia şi eliminarea toxinelor. Acidul citric din lămâi susţine funcţia ficatului, unul dintre organele principale implicate în detoxifiere. De aceea, consumul de ceai de ghimbir şi lămâie este indicat pentru favorizarea eliminării toxinelor din organism.
Reduce senzaţia de greaţă
Un simptom care apare în timpul călătoriilor cu maşina (rău de transport), dar şi în sarcină sau ca efect advers în chimoterapie, greaţa poate fi redusă prin consumul unui ceai de ghimbir cu lămâie.
Calmează durerea
Ceaiul de lămâie cu ghimbir poate ajuta la reducerea durerii asociate cu inflamaţia, precum artrita. Acest ceai poate ameliora şi durerile musculare care apar după un efort fizic intens şi crampele menstruale.
Ajută la slăbit
Dacă vrei să slăbeşti sau să îţi menţii silueta, poţi consuma zilnic un ceai de ghimbir cu lămâie neîndulcit. Combinaţia acestor plante este favorabilă arderii grăsimilor şi susţine metabolismul şi oxidarea grăsimilor. Ceaiul de ghimbir cu lămâie induce saţietatea, prin urmare, nu vei mai simţi nevoia să mănânci des.
Cum se prepară
Pentru a prepara ceaiul, ai nevoie de:
● 1 rădăcină de ghimbir de 3 cm
● 1 lămâie, de preferat cu coaja netratată
● 4 căni cu apă clocotită
Foto: Shutterstock