Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată la Cluj

Consiliul Județean Cluj prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj a marcat ziua de 21 Martie – Ziua Mondială a Sindromului Down prin organizarea de activități ce au vizat promovarea incluziunii, acestea având  loc la nivelul Complexului de Servicii Sociale pentru Copilul cu Dizabilități Cluj-Napoca.

Activitățile s-au desfășurat sub sloganul „Suntem diferiÈ›i, dar împreună”, care subliniază solidaritatea È™i diversitatea trăsăturilor specifice Sindromului Down, cunoscut È™i sub denumirile de trisomia 21 sau mongolism. Acesta nu reprezintă o boală, ci o modificare genetică, ce se manifestă prin întârzieri fizice È™i mentale, variind de la forme uÈ™oare la forme mai grave.

La Centrul de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități „Orizont” din Cluj-Napoca a avut loc un colocviu dedicat terapeuÈ›ilor È™i specialiÈ™tilor care lucrează cu copii cu sindromul Down. Evenimentul a abordat metode terapeutice moderne, strategii educaÈ›ionale adaptate È™i modalități de integrare socială, subliniind importanÈ›a intervenÈ›iilor personalizate. ParticipanÈ›ii au împărtășit experienÈ›e practice, au discutat despre provocările întâmpinate È™i au evidenÈ›iat necesitatea colaborării strânse între specialiÈ™ti, părinÈ›i È™i comunitate pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor. La sfârÈ™itul evenimentului, participanÈ›ii au confecÈ›ionat broÈ™e personalizate în culorile reprezentative pentru Ziua Mondială a Sindromului Down. Copiii beneficiari au decorat cu imaginaÈ›ie È™i culoare pahare È™i baloane, exprimându-È™i astfel personalitatea È™i unicitatea.

La Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilități, au avut loc ateliere interactive, cu jocuri creative, de relaxare, mișcare și socializare pentru copiii cu nevoi speciale din comunitate. Solidaritatea simbolică față de copiii diagnosticați cu sindromul Down a fost exprimată prin purtarea de șosete desperecheate.

La casele de tip familial, copiii au participat la activitățile creative și artistice organizate pentru a marca evenimentul. Aceștia au realizat colaje cu materiale naturale, brățări și coliere din mărgele, picturi pe piatră. Activitățile au fost nu doar o oportunitate de exprimare artistică, dar și un mod de a încuraja cooperarea și acceptarea reciprocă, consolidând legăturile dintre copii și contribuind la dezvoltarea lor socială și emoțională.

Totodată, la Centrul Comunitar Județean au fost desfășurate o serie de activități în scopul promovării și conștientizării problematicii Sindromului Down în România.

Vineri, 21 martie au fost distribuite în comunitatea clujeană flyere informative referitoare la diagnosticul de Sindrom Down și au fost promovate serviciile de recuperare oferite la nevoie.

Luni, 24 martie, va avea loc activitatea „Zumba È™i Zâmbete”, care va cuprinde activități interactive, dans, jocuri motrice È™i de socializare cu participarea tinerilor, beneficari ai Centrului Comunitar JudeÈ›ean.

Leave A Comment