Cardamomul este un condiment format din fructele uscate întregi sau măcinate, ori din semințele plantei Elettaria cardamomum.
Este o plantă erbacee perenă din familia ghimbirului (Zingiberaceae). Semințele au un gust amar, cald, ușor înțepător și o aromă intensă. Este un ingredient popular în bucătăria sud-asiatică, mai ales în curry-uri, și în produse de patiserie scandinave.
Despre cardamom – ce gust are și la ce să îl folosești
Introdus în Europa la mijlocul secolului al XVI-lea, cardamomul poartă un nume care combină cuvintele grecești pentru „condiment” și „creson”. Cardamomul negru are o aromă intensă și afumată, în timp ce cardamomul verde are un gust mai delicat. Cardamomul are o aromă complexă, cu note de pin, fructate și aproape mentolate. Dacă este folosit în exces, poate deveni ușor astringent. Se potrivește de minune cu citricele și funcționează bine atât în deserturi, cât și în preparate sărate.
Această mirodenie se potrivește atât în băuturi, cât și în mâncare. Este un ingredient cheie în amestecul de condimente pentru chai, așa că îl vei putea recunoaște în latte-urile chai sau masala chai.
Cardamomul este originar din sudul Indiei, unde este produs pe scară largă. La începutul anilor 1900, coloniștii germani au adus cardamomul în Guatemala pentru a-l cultiva alături de cafeaua lor. Din fericire, plantele de cardamom s-au adaptat perfect în Guatemala, iar țara a devenit de atunci cel mai mare producător de cardamom. Ironic este faptul că aproape tot cardamomul produs în Guatemala este exportat și nu este folosit prea mult în bucătăria locală.
Beneficii pentru sănătate
Cercetătorii au efectuat mai multe studii de mici dimensiuni asupra cardamomului, ale căror rezultate sugerează că acest condiment are anumite beneficii pentru sănătate. Deși aceste studii sunt promițătoare, sunt necesare cercetări ample și controlate pe oameni înainte ca profesioniștii din domeniul sănătății să recomande utilizarea cardamomului pentru tratarea unor afecțiuni medicale.
Abilități antimicrobiene
– Cardamomul poate oferi beneficii datorită capacităților sale antimicrobiene. Uleiul esențial din semințele de cardamom poate distruge bacteriile și ciupercile.
Un studiu a arătat că uleiul esențial de cardamom este eficient în distrugerea mai multor tipuri de bacterii și ciuperci. Cercetătorii au sugerat că activitatea antibacteriană a acestuia ar putea fi legată de capacitatea sa de a deteriora membrana celulară a anumitor bacterii.
În alte cercetări, uleiul esențial de cardamom a demonstrat “activitate antimicrobiană împotriva aproape tuturor microorganismelor testate,” iar un alt studiu a concluzionat că acest ulei ar putea fi inclus în noi medicamente antimicrobiene.
Cu toate acestea, uleiul esențial de cardamom nu trebuie ingerat, iar orice remediu pe bază de plante trebuie utilizat doar după consultarea unui medic. Unele produse pot interacționa cu medicamentele existente sau pot provoca efecte secundare.
Sindromul metabolic și diabetul
– Unele studii sugerează că cardamomul ar putea ajuta în gestionarea unor aspecte ale sindromului metabolic.
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care pot duce la boli de inimă și diabet de tip 2. Acesta include:
• obezitate
• glicemie ridicată
• hipertensiune arterială
• trigliceride crescute
• colesterol ridicat
• niveluri scăzute de colesterol „bun”
……