Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) si Romania isi consolideaza cooperarea in domeniul energiilor regenerabile

December 9, 2024
110 Views

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să sprijine proiectarea şi implementarea viitoarelor licitaţii pentru energie din surse regenerabile în România, conform unui Memorandum de Înţelegere semnat, vineri, de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi şefa BERD pentru România, Victoria Zinchuk, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare internaţionale.

Graţie sprijinului oferit de BERD, România a demarat în luna septembrie prima licitaţie pentru 1,5 GW de capacităţi de generare a energiei regenerabile, 500 MW de energie fotovoltaică şi 1 GW de energie eoliană onshore. La aceasta s-a adăugat un mecanism de tip Contract for Difference (CfD) pentru construirea de instalaţii de producţie a energiei regenerabile. Acesta a reprezentat un pas înainte în planurile ambiţioase ale României de a-şi creşte producţia de energie regenerabilă, comentează BERD în documentul citat.

Memorandumul de Înţelegere semnat vineri stabileşte obiectivele BERD şi ale României pentru următorii paşi.

Pe lângă sprijinul BERD pentru implementarea celei de-a doua runde de licitaţii pentru energie din surse regenerabile până la sfârşitul anului 2025, obiectivele includ dezvoltarea unei scheme de sprijin pentru capacităţi de stocare (de exemplu, pentru energie hidro prin pompare) şi licitaţii pentru soluţii de stocare competitive, precum şi reformele necesare pe partea de reglementare, pentru conectarea capacităţilor de stocare şi a le permite să participe la diferite pieţe de energie.

“Suntem încântaÅ£i să sprijinim în continuare Ministerul Energiei ÅŸi să contribuim la majorarea investiÅ£iilor sectorului privat în acest sector”, a declarat ÅŸeful BERD pentru România, Victoria Zinchuk, citată în comunicat.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat, în context, că acest parteneriat va facilita crearea unui sistem energetic modern, capabil să răspundă nevoilor energetice ale României şi să stimuleze investiţiile în surse regenerabile.

“Acest parteneriat va facilita crearea unui sistem energetic modern, capabil să răspundă nevoilor energetice ale României ÅŸi să stimuleze investiÅ£iile în surse regenerabile, inclusiv prin iniÅ£ierea unei noi runde de licitaÅ£ii pentru capacităţi de până la 3.500 MW. Reprezintă un pas decisiv către asigurarea stabilităţii ÅŸi rezilienÅ£ei sistemului energetic, care sunt mai importante ca niciodată”, a arătat Sebastian Burduja.

….

Foto: economica.net

Leave A Comment