Ordinul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) privind funcţionarea Gospodăriei Ţărăneşti va încuraja producţia de alimente tradiţionale realizate după reţete străvechi, fiind “o şansă istorică pentru micii fermieri” să îşi valorifice superior legumele şi fructele din gospodăria proprie, susţin reprezentanţii Asociaţiei BIO România.
“Acest proiect legislativ continuă seria unor acte normative emise de ANSVSA în ultimul an, de a flexibiliza Reglementările Europene şi a crea o legislaţie care să permită micilor producători/procesatori agricoli să acceadă pe piaţa produselor alimentare din România şi nu numai.
ANSVSA ia o decizie istorică, care va duce la încurajarea producţiei de alimente tradiţionale, artizanale, făurite după reţete străvechi, care vor fi un puternic Ambasador al Ţăranului român în România şi în lume. Bucătăria Gospodăriei Ţărăneşti poate deveni producător de alimente de înaltă valoare nutriţională şi totodată cu mare valoare adăugată”, se menţionează într-un comunicat al asociaţiei transmis luni AGERPRES.
Asociaţia BIO România propune ca această iniţiativă legislativă să fie armonizată cu Regulamentul European 848/2018 ca şi completare dedicată Gospodăriilor Ţărăneşti care îndeplinesc şi condiţiile de Certificate Bio, inclusiv prin Certificarea de grup.
ANSVSA a anunţat în data de 4 noiembrie că a finalizat şi trimis către aprobare Ordinul privind funcţionarea Gospodăriei Ţărăneşti, care furnizează alimente de origine non-animală, acesta având ca scop simplificarea legislaţiei pentru unităţile de capacitate mică, sprijinirea producţiei locale şi promovarea dezvoltării comunităţilor rurale din România.
“Prin promovarea produselor locale, dorim să încurajăm un sistem alimentar mai sănătos şi echitabil, care să susţină atât micii producători români, cât şi consumatorii”, precizau reprezentanţii ANSVSA.
Ulterior, în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora această iniţiativă denumită şi “Legea Mărarului” va îngrădi producerea şi comercializarea legumelor şi fructelor din gospodăriile ţărăneşti.
Potrivit Asociaţiei Bio România, ţăranul român primeşte dreptul de a produce, eticheta şi comercializa produsele procesate obţinute în gospodăria proprie, printr-o simplă notificare pe care o completează şi o trimite în format fizic sau pe e-mail la DSV-ul judeţean, conform acestui ordin.
…..