Deficitul de vitamina D poate crește semnificativ riscul de boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1. Potrivit cercetătorilor, copiii care au primit suplimente de vitamina D, au avut un risc de până la cinci ori mai scăzut de a devzolta diabet de tip 1, în comparație cu cei care nu au beneficiat de suplimentare. În România, aprope un sfert din populația adultă are lipsă de vitamina D, potrivit statisticilor din revista Nutrients.
Un studiu amplu publicat în Science Advances a scos la iveală că vitamina D influențează procesele din timus, un organ responsabil pentru antrenarea celulelor T, astfel încât acestea să recunoască țesuturile proprii și să nu le atace.
„Vitamina D este necesară pentru dezvoltarea normală a timusului, pentru eliminarea celulelor T autoreactive și pentru susținerea unui timus sănătos pe termen lung,” a explicat, pentru Medical News Today, dr. John White, profesor de fiziologie la Universitatea McGill din Montreal și autorul principal al studiului.
Cercetătorii au observat că lipsa vitaminei D active împiedică procesul prin care celulele T sunt educate să nu atace țesuturile organismului, un fenomen care poate deschide calea către boli autoimune.
Influența vitaminei D asupra sistemului imunitar
Rolul vitaminei D nu se limitează la sănătatea oaselor, ci include și capacitatea de a interacționa cu celulele imunitare. Potrivit Harvard Health, vitamina D influențează direct comportamentul acestor celule și reglează procesul inflamator. Vitamina D activează, de asemenea, celulele T, globule albe esențiale pentru eliminarea agenților patogeni și a celulelor anormale.
Fără un aport adecvat de vitamina D, organismul poate dezvolta o predispoziție spre inflamație cronică și autoimunitate, din cauză că celulele T nu mai sunt capabile să facă diferența între țesuturile proprii și agenții străini.
Pentru a preveni reacțiile autoimune, celulele T trec printr-un proces complex de educare în timus, unde învață să recunoască și să tolereze proteinele organismului. Potrivit cercetătorilor, vitamina D este implicată în menținerea acestei toleranțe, permițând sistemului imunitar să recunoască proteinele proprii și să nu le atace. În lipsa unei cantități optime de vitamina D, acest mecanism de toleranță este compromis, crescând predispoziția către o serie de boli autoimune, printre care artrita reumatoidă, lupusul și diabet de tip 1.
Lipsa de vitamina D în copilărie crește de 5 ori riscul de diabet de tip 1
Pentru copii, efectele carenței de vitamina D asupra sistemului imunitar sunt și mai pronunțate. Timusul este activ în primii ani de viață, când asigură formarea celulelor T tolerante. Lipsa vitaminei D în această perioadă de formare afectează capacitatea organismului de a stabili mecanisme de apărare eficiente, crescând riscul de boli autoimune, precum diabetul de tip 1.
În cadrul unui studiu amplu desfășurat în Finlanda, cercetătorii au monitorizat mai bine de 10.000 de copii și au descoperit că suplimentarea cu vitamina D în primii ani de viață a redus riscul de diabet de tip 1 de până la cinci ori. Copiii care au beneficiat de suplimente de vitamina D au avut o incidență mult mai scăzută a acestei afecțiuni autoimune, care atacă celulele pancreatice producătoare de insulină. Potrivit datelor din acest studiu, aportul de vitamina D în copilărie sprijină dezvoltarea unui sistem imunitar sănătos, asigurând o toleranță adecvată la structurile proprii organismului.
Efectele suplimentării cu vitamina D la adulți asupra riscului de boli autoimune
…..