În credințele și tradițiile poporului român, busuiocul este considerat o plantă sfântă. Foarte apreciat în bucătărie, busuiocul este valorificat și ca remediu naturist, sub formă de ceai sau ulei esenţial.
Busuiocul (Ocimum basilicum) este folosit în numeroase bucătării europene şi asiatice, pentru a aromatiza diverse preparate. Mai mult decât atât, este o plantă de leac, care este utilizată sub formă de remedii precum ceaiul, pentru a ameliora simptome diverse, în special din sfera digestivă, dar nu numai.
Busuiocul este o excelentă sursă de minerale (fier, calciu, fosfor, cupru, mangan, magneziu), vitamine (A, B, C, D, K, E) și polifenoli – antioxidanți puternici care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. În plus, busuiocul este bogat în fibre, apă și betacaroten, care contribuie la reînnoirea celulelor și are un efect protector împotriva anumitor tipuri de cancer.
Remediile din busuioc au acţiune antibacteriană, stomahică, antifungică, carminativă, antispastică. Leacurile din această plantă se folosesc atât intern, sub formă de ceai, sau extern, ca gargară şi ulei esenţial.
Rezolvă problemele digestive
Busuiocul este un adevărat tonic digestiv. Planta ameliorează digestia, reduce balonarea şi flatulenţa, calmează arsurile de stomac, stimulează secreţia sucurilor gastro-intestinale, alungă senzaţia de greaţă. Busuicul este benefic în colici, colite spastice sau de fermentaţie, gastrite şi lipsa poftei de mâncare.
Pentru beneficiile digestive, se consumă sub formă de infuzie, care se obţine din 1 linguriţă de busuioc uscat la 200 ml de apă fierbinte. Se beau 2 căni pe zi, înainte de masă.
Alte beneficii ale remediilor din plantă
►Busuiocul are acţiune diuretică şi contribuie la buna funcţionare a aparatului urinar. Poate fi consumat în cistite, sub formă de ceai.
►Afte, gingivită, placă dentară – se fac gargare cu decoct concentrat de busuioc.
►Tuse, răceli, bronşite, astenie – se recomandă ceaiul şi, extern, uleiul esenţial de busuioc. Se pune 1 picătură de ulei esenţial pe un şerveţel şi se inhalează (acest remediu e util şi în stări de greaţă, inclusiv în rău de transport). Se mai pot face şi inhalaţii în bolile respiratorii – 2-3 picături de ulei esenţial dizolvate în 1 litru de apă fierbinte.
►Spasme musculare, crampe – se masează ulei esenţial de busuioc, 3-5 picături, dizolvate în puţin ulei vegetal.
►Depresie, anxietate, stres, migrene, oboseală, afecţiuni pe fond nervos – se face aromaterapie cu ulei esenţial de busuioc.
►Curăţă tenul de impurităţi. Se aplică pe faţă o pastă din busuioc proaspăt tocat şi apă de trandafiri şi se lasă 20 de minute. Se clăteşte cu apă rece.
►Alăptare. Busuiocul stimulează lactaţia la femeile care alăptează.
Precauţii şi contraindicaţii
Busuiocul conţine vitamina K, de aceea, este nevoie de precauţii în cazul celor care iau anticoagulante. Nu se consumă în cantităţi mari de către cei care iau medicamente care scad tensiunea. Busuiocul trebuie evitat cu 2 săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală sau o extracţie dentară, pentru că poate da sângerări. Planta nu este indicată nici în sarcină.
……