Maria Forna , Președinte ATOP – Sterilizarea animalelor de companie cu scopul creșterii gradului de sănătate și siguranță publică la nivelul județului Cluj , rămâne p prioritate pentru Autoritatea de Ordine Publică

În cadrul ultimei ședințe a ATOP, pentru consultativ aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, am avut invitații pe doamna Ana Maria Nemeș, vicepreședintele Sirius Animal Rescue, pe doamna Ștefania Iftimia, Medic primar veterinar și președinte al Federației pentru Drepturile Animalelor precum Transilvania. și domnul Daniel Câmpean din cadrul Direcției de Administrare Patrimoniu, Direcția Juridică a Consiliului Județean, am discutat despre stadiul proiectului de „Informare privind obligativitatea sterilizării categoriilor de animale de companie cu scopul creșterii gradului de sănătate și siguranță publică la nivelul județului. Cluj” finanțat de Județean Cluj prin ATOP și inițiat anul trecut dar și despre pașii de urmat în vederea conștientizării către factorii de decizie din administrația publică locală dar și de către Consiliul cetățeni, a importanței sterilizării animalelor de companie.
▶️Situația sensibilă în care se află animalele (câini, pisici, animale de fermă și alte animale de companie) dar și multitudinea de situații tragice petrecute în acest domeniu, a impus implementarea, dezvoltarea și concentrarea activităților într-un proiect de informare și responsabilitate a cetățenilor. în ceea ce privește obligativitatea sterilizării cât și respectarea prevederilor legislative privind normele de protecție a animalelor. Sterilizarea este singura prin care prin care se diminuează numărul de animale prezente pe domeniul public, abandonate, maltratate, eutanasiate în adăposturi autorizate, pierdute sau implicate în accidente umane sau rutiere. De asemenea, sterilizarea previne abandonul și asigurările animalelor sterilizate de viață mai lungă și mai sănătoasă și operația elimină riscul apariției bolilor fatale.
✔️Activități desfășurate în cadrul proiectului au prevăzut realizarea de materiale de informare a clujenilor despre obligativitatea sterilizării tuturor câinilor fără certificat de origine și privind riscurile la care se expun cetățenii prin nerespectarea legilor de protecție a animalelor precum și organizarea unei caravane pentru diseminarea normelor legislative în domeniu. Campania de informare continuă la nivelul județului Cluj
.
🔵De asemenea, având în vedere că în aceste Unități Administrative Teritoriale trec prin procedura de rectificare bugetară în cadrul Consiliilor Locale, am transmis o nouă adresă cu titlu de recomandare, către toate UAT-urile, privind finanțările procedurilor de sterilizare astfel încât acestea să fie sprijiniți financiar în acest sens iar numărul animalelor nesterilizate să scadă substanțial. Doresc, și cu această ocazie, să mulțumesc autorităților publice locale din județul Cluj care au prevăzute fonduri pentru astfel de operațiuni și să le felicit că au înțeles că doar prin sterilizarea animalelor de companie putem crește gradul de sănătate și siguranță publică la nivelul județului Cluj.
🔴Reamintim pe această cale că sterilizarea este obligatorie prin legislația în vigoare, mai exact prin Legea 204/2004, prin OUG 155/2001 și OUG 55/2002 cu modificările ulterioare și nerespectarea prevederilor legale de către proprietarii de câini se sancționează cu amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 lei.
❗️Fii responsabil pentru câinele tău și pentru cei ai comunității! „arată Maria Forna ,Președinte ATOP și consilier județean din partea PNL Cluj.

Leave A Comment