Căldura extremă este un pericol important pentru mediu și pentru sănătatea muncii. Stresul termic este cauza principală a deceselor cauzate de vreme și poate exacerba bolile subiacente, inclusiv bolile cardiovasculare, diabetul, sănătatea mintală, astmul și poate crește riscul de accidente și transmiterea unor boli infecțioase. Codurile galben, portocaliu și mai ales roșu, sub care se află întreaga țară sunt avertismente serioase pentru fiecare dintre noi. Iată niște sfaturi practice despre cum ne putem proteja de efectele caniculei.
Stați departe de căldură
-Evitați să ieșiți afară și să faceți activități intense în cea mai caldă perioadă a zilei.
-Rămâneți la umbră. Amintiți-vă că temperaturile percepute la soare pot fi cu 10.. 15˚C mai mari.
-Petreceți cel puțin 2-3 ore în timpul zilei într-un loc răcoros. Dacă vă aflați la plajă fiți conștienți de riscul de înec. Nu înotați niciodată singuri.
-Rămâneți la curent cu avertismentele oficiale de căldură.
Mențineți casa răcoroasă
-Folosiți aerul nopții pentru a vă răcori casa, deschizând ferestrele după lăsarea întunericului, când temperatura exterioară este mai mică decât temperatura interioară.
-În timpul zilei, când temperaturile exterioare sunt mai ridicate decât în interior, închideți ferestrele și acoperiți-le cu jaluzele sau obloane pentru a bloca lumina directă a soarelui. Opriți cât mai multe dispozitive electrice.
-Utilizați ventilatoare electrice numai când temperaturile sunt sub 40˚C. La temperaturi peste 40˚C, ventilatoarele vor încălzi corpul.
-Dacă utilizați aer condiționat, setați termostatul la 27˚C și porniți un ventilator electric – acest lucru va face ca mediul din cameră să se simtă mai rece cu 4˚C. De asemenea, poate economisi până la 70% din factura de energie electrică pentru răcire.
-Amintiți-vă că poate fi mai răcoare în aer liber, la umbră.
Păstrați-vă corpul rece și hidratat
-Folosiți îmbrăcăminte ușoară și lejeră și lenjerie de pat.
-Faceți dușuri sau băi reci.
-Udați-vă pielea folosind o cârpă umedă, spray sau îmbrăcăminte udă ușoară.
-Beți apă în mod regulat (o cană de apă pe oră și cel puțin 2-3 litri pe zi).
-Verificați în mod regulat starea persoanelor vulnerabile din cercul dumneavoastră – în special cele de peste 65 de ani și cu afecțiuni cardiace, pulmonare sau renale, cu dizabilități și care trăiesc singure.
Protejați sugarii și copiii
Nu lăsați niciodată copiii sau animalele în vehicule parcate, deoarece temperaturile pot deveni rapid periculos de ridicate.
….