Ficatul filtrează zilnic toxinele din corp, așa că are nevoie, din când în când, de o detoxifiere. Pe lângă alimentație sănătoasă și odihnă suficientă, curele cu plante amare ajută la curățarea acestuia și la regenerare.
Detoxifierea se face primăvara, înainte de instalarea sezonului cald, pentru ca organismul să poată elimina surplusul de toxine acumulate în timpul anotimpului rece și astfel să fie pregătit pentru trecerea la o alimentație mai ușoară. În urma procesului de curățare, ficatul se regenerează, producția de bilă se îmbunătățește, la fel și digestia. În plus, metabolismul accelerează, tu vei avea mai multă energie, iar oboseala va fi diminuată. Un alt avantaj este că organismul va cădea pradă mai greu infecțiilor și patologiilor cauzate de virusuri și bacterii. Indicate în cură sunt plantele amare, cu rol hepatoprotector, sub formă de infuzie, ceai, tinctură, salată sau supliment.
Armurariu
Una dintre cele mai benefice plante pentru sănătatea ficatului este armurariul. Efectele benefice se datorează conținutului de silimarină, o substanță importantă pentru protejarea și regenerarea celulelor hepatice. Armurariul conține și acizi grași, calciu, fosfor, potasiu, seleniu și zinc, care îi oferă proprietăți detoxifiante și antihepatoxice. Remediile care conțin armurariu sunt benefice pentru ameliorarea simptomelor de ciroză, insuficiență hepatică și hepatită. Infuzia se obține prin adăugarea unei lingurițe cu fructe uscate la 250 ml de apă. Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară, apoi se consumă dimineața pe stomacul gol. Femeile însărcinate sau care alăptează, precum și cele care suferă de cancer sau endometrioză trebuie să evite această plantă!
Păpădia
Studiile de specialitate au arătat că păpădia acționează ca un tonic hepatic, adică protejează și regenerează celulele hepatice, are efect antioxidant și diuretic. De asemenea, substanțele active, care se găsesc în păpădie, ajută organismul să curețe ficatul, sângele și colonul. În cură se recomandă remediile care o conțin, în special salatele din frunze de păpădie, care sunt sănătoase și gustoase. Pentru a le pregăti, culege frunzele dimineața, înainte ca florile să se deschidă, spală-le bine, taie-le mărunt și adaugă-le în bol alături de salată verde, mărar, pătrunjel, ceapă verde, castraveți, zeamă de lămâie și 1 linguriță cu ulei de măsline. Poți adăuga frunze de păpădie și în sandvișuri, în locul salatei verzi.
…..