Studiu : 39% dintre romani sunt multumiti fata de modul in care sistemul public de sanatate ii serveste

July 3, 2024
80 Views

39% dintre românii chestionaţi sunt mulţumiţi faţă de modul în care sistemul public de sănătate îi serveşte, arată studiul STADA Health Report 2024 care a fost lansat în premieră marţi în România.

“Sistemele publice de sănătate din Europa se confruntă cu o nemulţumire în creştere a cetăţenilor în ceea ce priveşte serviciile oferite. Pentru al patrulea an consecutiv, satisfacţia cetăţenilor europeni faţă de sistemele de sănătate din ţările lor a scăzut, ajungând la aproximativ 56%, arată datele STADA Health Report 2024. În schimb, odată cu declinul încrederii europenilor în sistemele publice de sănătate se observă o preocupare crescută pentru măsuri individuale prin care aceştia au grijă de sănătatea lor: exerciţii fizice regulate, adoptarea unei diete sănătoase, activităţi care să sprijine bunăstarea mintală. În România, gradul de satisfacţie a cetăţenilor se menţine la nivelul din 2023 şi este chiar mai scăzut decât media europeană: doar 39% dintre românii chestionaţi sunt mulţumiţi faţă de modul în care sistemul public de sănătate îi serveşte”, arată studiul.

Astfel, la acest capitol, România ocupă poziţia 17 din cele 23 de ţări evaluate.

Potrivit studiului, accesul la consultaţii medicale, standardul serviciilor medicale, deficitul de personal şi neîncrederea generală în factorii de decizie din sectorul sănătăţii sunt principalele motive, la nivel general, ale nemulţumirii faţă de sistemele de sănătate.

În ceea ce priveşte România, pe lângă acestea, respondenţii au mai indicat şi lipsa accesului la servicii medicale de prevenţie (37%) printre cauzele încrederii scăzute în sistemul public.

……

Leave A Comment