Aproape trei sferturi dintre români consideră că GenAI va avea un anumit impact asupra locului de muncă (raport)

June 26, 2024
84 Views

Aproape trei sferturi (73%) dintre respondenţii români consideră că GenAI va avea un anumit impact asupra locului de muncă, conform unui raport intitulat “Cum se schimbă preferinţele de muncă în era GenAI”, publicat de către Boston Consulting Group (BCG), The Network şi The Stepstone Group.

De asemenea, 55% dintre cei chestionaţi doresc să se recalifice pentru a se adapta noului context, în timp ce 40% doar dacă este necesar, iar 5% nu-şi propun deloc acest lucru.

Conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES, la nivel mondial, trei sferturi dintre angajaţi cred că GenAI va aduce un anumit nivel de schimbare la locul de muncă. În ciuda vremurilor incerte, aceştia rămân încrezători în poziţia lor pe piaţa muncii: 57% dintre ei sunt pregătiţi să se recalifice în noi poziţii pentru a avansa în carieră.

Din perspectiva poziţiei de negociere, 60% dintre respondenţii români consideră că deţin avantajul atunci când negociază pentru un nou loc de muncă, iar 65% dintre aceştia declară că sunt abordaţi de către potenţiali angajatori cel puţin odată pe an, 12% odată la câţiva ani şi doar 23% spun că nu au fost contactaţi niciodată.

În ce priveşte gradul de adopţie al AI, doar 23% dintre români spun că folosesc această tehnologie în mod regulat, faţă de 29% dintre francezi sau 39% dintre americani. 23% dintre români nu au auzit niciodată despre AI, comparativ cu 14% dintre respondenţii la nivel global, semnalează raportul.

Concluziile studiului subliniază abordarea proactivă pe care angajaţii o adoptă ca răspuns la impactul GenAI. Prioritizând recalificarea şi dezvoltarea, aceştia nu doar că se pregătesc să se adapteze la schimbările tehnologice, dar îşi exprimă şi încrederea în capacitatea lor de a prospera pe o piaţă a muncii în evoluţie. Această adaptabilitate este esenţială pentru menţinerea unei forţe de muncă robuste şi reziliente în faţa progreselor tehnologice continue.

…..

Foto : smartxtech.co

Leave A Comment