5 diete sănătoase cu care slăbești și previi bolile

June 26, 2024
89 Views

Nu există o dietă care să funcţioneze pentru toată lumea, pentru că suntem diferiţi şi avem particularităţi când vine vorba de problemele de sănătate. Evită dietele restrictive şi adoptă-le pe cele sănătoase, care îţi menţin greutatea pe termen lung.

Dieta meditearaneeană
Regim alimentar specific unor ţări precum Italia sau Grecia, dieta meditearaneeană pune accent pe consumul de legume, cereale integrale, grăsimi săntoase provenite din ulei de măsline, fructe, lactate şi carne slabă. Persoanele care ţin dietă mediteraneeană nu numai că slăbesc, dar sunt şi ferite de bolile cardiovasculare. În plus, poate oferi protecţie faţă de demenţă, diabet de tip 2 şi cancer. Poţi adopta acest regim consumând preponderent: iaurt grecesc, ovăz, ton, pâine integrală, spanac, porumb, roşii, linte, fasole, brânză slabă, verdeţuri, carne de pui şi de curcan.
Idee de mese: mic dejun: iaurt cu ovăz sau omletă cu legume; prânz: salată de ton cu porumb sau supă cremă de linte; cină: pui la grătar cu legume.

Dieta DASH
Concepută pentru scăderea tensiunii arteriale, DASH este şi un regim care te ajută să slăbeşti sănătos. Alimentele indicate în această dietă sunt: fructele şi legumele proaspete, cerealele integrale, grăsimile nesaturate, carnea slabă de pasăre, lactatele cu conţinut scăzut de grăsimi. Cele interzise sunt: alimentele sărate (mezeluri, brânzeturi, conserve, murături), grăsimile trans (prăjeli, margarină, produse de patiserie) şi cele saturate (prezente în produsele de origine animală), dulciurile.

Idee de mese: mic dejun: omletă cu ardei sau ou fiert cu avocado; prânz: ghiveci de legume cu salată verde sau piept de pui cu orez; cină: somon la grătar cu broccoli.

Dieta flexitariană
Este perfectă pentru cei care doresc să reducă din consumul de carne. Regimul flexitarian îmbină principiile vegetarianismului cu consumul ocazional de carne de pui sau pește. Persoanele care adoptă acest regim pot avea un nivel caloric zilnic fie de 1.200 de calorii, fie de 1.600 sau 1.800. Acesta diferă în funcţie de activitatea fizică – dacă eşti mai activ, îl poţi alege pe cel de 1.600 (femeie) sau 1.800 (bărbat). Această dietă permite, în afară de scăderea în greutate, şi normalizarea colesterolului şi a hipertensiunii. Dieta pune accent pe consumul de alimente sănătoase şi pe reducerea celor cu grăsimi, cu zahăr, limitarea produselor de panificaţie, a celor procesate (mezeluri), iar carnea se consumă mai rar.
Idee de mese: mic dejun: pâine integrală prăjită cu avocado sau 2 ouă ochiuri; prânz: salată Caesar sau supă de roşii; cină: piept de pui la grătar cu salată verde.

Dieta TLC
Regimul TLC (Therapeutic Lifestyle Changes sau dieta schimbărilor terapeutice ale stilului de viaţă) a fost concepută de specialiştii americani de la Institutul Naţional de Sănătate şi Asociaţia Americană a Inimii. Dieta ajută la slăbit, precum şi la scăderea colesterolului, iar principiul de bază este reducerea drastică a grăsimilor saturate precum cele din carnea grasă, lactate cu conţinut mare de grăsimi şi prăjeli. De asemenea, susţine consumul de fibre, care au rolul de a scădea colesterolul. Dieta TLC propune un consum zilnic de 1.200 de calorii, în cazul femeilor, şi de 1.600 de calorii (bărbaţi).
Idee de mese: mic dejun: lapte degresat cu fulgi de ovăz; prânz: paste cu legume sau salată de legume cu pui la cuptor; cină: orez cu broccoli.

Dieta Ornish

…..

Leave A Comment