Cum să ne protejăm cel mai bine de caniculă. Sfaturile medicilor pentru supraîncălzirea locuinței. Când să nu folosim ventilatorul

June 22, 2024
89 Views

Zilele caniculare ne vor pune în continuare la încercare și în zilele următoare. Ministerul Sănătății a lansat o serie de recomandări ale medicilor către populație, atrăgând atenția asupra pericolului expunerii directe la temperaturi extreme. Care sunt categoriile cele mai vulnerabile.
Principalul sfat pentru aceste zile în care temperaturile au devenit de nesuportat este acela de a evita expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11,00 – 18,00. Dacă suntem nevoiți să o facem, trebuie să ne protejăm pielea folosind creme de protecție, dar și haine largi, din materiale naturale, de culori deschise.

Cum reglăm temperatura în încăpere
Aparatul de aer condiționat ne este un bun prieten în aceste zile. Temperatura trebuie în schimb reglată astfel încât să nu fie cu mai mult de 5 grade Celsius sub temperatura ambientală, recomandă Ministerul Sănătății. Un alt sfat important este acela de a nu folosi ventilatoarele în încăpere dacă temperatura depășește 32 grade Celsius.
„Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă și/sau la locul de muncă petreceţi, zilnic, 2 – 3 ore în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Pe parcursul zilei faceţi duşuri cu apă călduţă, fără a vă şterge de apă”, sunt alte sfaturi de care să ținem cont.

Iată și câîteva sfaturi pentru a menține în locuință o temperatură suportabilă în situația în care nu avem un aparat de aer condiționat:

• închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

• țineţi ferestrele închise pe toată perioada în care temperatura exterioară este

superioară celei din locuinţă;

• deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, pentru a provoca curenţi de aer care să favorizeze ventilarea încăperilor;

• stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale;

• închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.
„Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă și/sau la locul de muncă petreceţi, zilnic, 2 – 3 ore în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Pe parcursul zilei faceţi duşuri cu apă călduţă, fără a vă şterge de apă”, sunt alte sfaturi de care să ținem cont.

Ce mancam, cum ne hidratăm. De ce este iaurtul o alegere foarte bună
În zilele caniculare ar trebui să consumăm cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide (dar fără băuturi alcoolice) și să nu așteptăm să apară senzația de sete. Consumul de băuturi alcoolice favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de adaptare a organismului la căldură, de aceea berea sau vinul sunt alegeri total nepotrivite.

Și consumul băuturilor cu conținut ridicat de cafeină (cafea, ceai, cola) sau cu conținut ridicat de zahăr este de evitat, aceste produse având efect diuretic.

Se recomandă în schimb consumul de fructe și legume proaspete, cele mai potrivite fiind: pepenele galben, pepenele roşu, prunele, castraveţii, roşiile etc., deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

De reținut că iaurtul este o altă variantă bună pentru a ne hidrata, consumul unei doze de iaut producând aceeași hidratare ca și un pahar cu apă. De evitat sunt alimentele fierbinți și cele greu digerabile.

„Evitaţi desfășurarea în exterior a activităţilor care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, etc.) și, eventual, desfășurați-le în intervalele orare cu temperaturi mai scăzute. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) și oferiți-le lichide, în mod regulat, chiar dacă nu le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, sunt alte sfaturi de care ar trebui să ținem cont.

Leave A Comment