Au apărut normele metodologice. Cum se vor colecta medicamentele expirate de la populație

Atât spitalele de stat, cât și cele private sunt obligate să amplaseze în curți containere speciale pentru strângerea medicamentelor expirate de la populație. În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containerele pot fi puse lângă dispensare. Așa arată noua lege de colectare a deșeurilor medicamentoase, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar până acum nu a avut norme metodologice.

De la începutul anului, medicamentele ar trebui colectate în curțile spitalelor, potrivit Legii 269 din 10 octombrie 2023, însă Ministerul Sănătății a emis abia acum normele metodologice care au fost publicate în Monitorul Oficial. Managerii Spitalelor așteptau instrucțiuni pentru a pune în aplicare legea intrată în vigoare la 1 ianuarie. Medicamentele expirate sunt considerate deșeuri periculoase, iar aruncarea lor la gunoi poate duce la poluarea apelor și a solului, ceea ce, în final, duce la probleme de sănătate pentru oameni.

Ce facem cu pastilele expirate
Astfel, managerii de spitale vor fi obligați să monteze în curțile unităților medicale containere pentru colectarea deșeurilor de medicamente în locuri accesibile cetățenilor, care să fie însă protejate și monitorizate, fie prin personal de pază, fie prin camere de supraveghere video. În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containerele pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare. Costurile cu eliminarea finală a medicamentelor expirate vor fi acoperite cu bani de la stat, nu din fondurile spitalelor.

Spitalele pot organiza colectarea deșeurilor de medicamente de la populație în zile și intervale orare prestabilite.

„Deșeurile de medicamente rezultate de la populație sunt reprezentate de medicamente cu termenul de valabilitate depășit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piață etc.“, se menționează în documentul oficial.

Acesta mai arată că deșeurile de medicamente sunt colectate separat de cele rezultate din activitatea medicală a spitalului. Legea impune includerea avertismentului: „MEDICAMENTELE EXPIRATE TREBUIE RETURNATE ÎN SPITALE“ pe etichetele medicamentelor, cu implementarea acestei prevederi până la 31 decembrie 2028.

„Costurile pentru desfășurarea operațiunilor (…) de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia se stabilește prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătății“, prevede legea.

Punerea în practică
„Din punctul nostru de vedere, este destul de greoi să pui în spatele spitalului și sarcina asta. Farmaciile cu circuit extern ar fi trebuit să facă treaba asta, pentru că, într-un spital, vin sute de oameni în fiecare zi. Trebuie ținută o evidență, trebuie securizate: vine un om și aruncă niște medicamente, și după vine al doilea și începe să cotrobăie să vadă ce l-ar interesa din ce a aruncat cel de dinainte. Spitalele au o mulțime de activități, să le mai încarci și cu colectarea medicamentelor expirate de la toată populația este o sarcină excesivă. Eu aș putea să mă prefac că fac ceva, să pun un coș de gunoi la intrarea în spital pe care scriu Medicamente Expirate. Aruncați-le, dar sunt o mulțime de alte probleme, de evidență a acestor medicamente, de securizare“, a explicat recent dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ din București, pentru „Adevărul“.

Leave A Comment