Ministerul Educaţiei a lansat în consultare un proiect privind accesibilizarea învăţământului superior pentru persoanele cu dizabilităţi si CES

April 13, 2024
54 Views

 

Ministerul Educaţiei a lansat, joi, în consultare publică un proiect de ordin privind accesibilizarea învăţământului superior pentru persoanele cu dizabilităţi şi/sau cu cerinţe educaţionale speciale.

“Este pentru prima dată când se elaborează un act normativ care îşi propune să reglementeze măsurile pe care instituţiile de învăţământ superior le pot adopta pentru prestarea serviciilor de incluziune în mediul academic a persoanelor cu dizabilităţi şi/sau cu cerinţe educaţionale speciale”, afirmă reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Totodată, susţin aceştia, proiectul reflectă drepturile şi obligaţiile persoanelor cu dizabilităţi şi/sau cu cerinţe educaţionale speciale.

Printre drepturile prevăzute în acest act normativ se regăsesc: locuri finanţate de la bugetul de stat, servicii de informare şi comunicare pentru facilitarea incluziunii în comunitatea academică, acces adaptat în spaţiile instituţiei de învăţământ superior (spaţii de învăţământ, spaţii administrative, spaţii de cazare şi masă, spaţii de lectură, săli pentru activităţile sportive etc.), acces la informaţiile şi resursele educaţionale într-un format adaptat, servicii de asistenţă în desfăşurarea activităţilor didactice, adaptate nevoilor individuale, resurse educaţionale adaptate nevoilor individuale, acces la activităţile non-formale/extracurriculare organizate de instituţia de învăţământ superior, burse.

Alte drepturi prevăzute în proiect sunt metodele de admitere şi de evaluare adaptate nevoilor individuale şi sprijinul în identificarea şi derularea practicii de specialitate. AGERPRES

Leave A Comment