Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a marcat în data de 31 martie 2024 aderarea României cu frontierele aeriene la spațiul Schengen

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a marcat în data de 31 martie 2024 aderarea României cu frontierele aeriene la spațiul Schengen. Primii pasageri sosiți din zona Schengen au fost cei ai companiei aeriene Wizz Air, pe ruta Bergamo – Cluj-Napoca. La aterizare, aceștia nu au mai efectuat formalitățile de control la trecerea frontierei, ca urmare a aderării României la Air Schengen.

Totodată, primele zboruri care au decolat de pe Aeroportul Cluj, aflat de acum în zona Schengen, au fost operate duminică dimineața, la ora 06:00.

Odată cu aderarea României la spațiul Schengen, pasagerii călătoresc în oricare dintre celelalte state membre Schengen fără a mai prezenta documentele de identitate la punctele de frontieră din aeroport. Prin eliminarea controalelor efectuate de către Poliția de Frontieră, zborurile din/spre destinații din spațiul Schengen vor avea regimul zborurilor interne, din punct de vedere al procedurilor aplicate.

David Ciceo, Director General al Aeroportului Internațional Cluj: “În contextul aderării României cu frontierele aeriene la spațiul Schengen, Aeroportul Internațional Cluj a adaptat fluxurile pentru îmbarcare/debarcare pasageri pentru zboruri Schengen și Non-Schengen. Momentan, pentru îmbarcarea pe zborurile efectuate către destinațiile din spațiul Schengen sunt alocate 6 porți, iar pentru zborurile către țările non-Schengen sunt disponibile 4 porți de îmbarcare. Unul dintre avantajele aderării României la Air Schengen constă în eliminarea controalelor la frontierele aeriene, ceea ce va determina fluidizarea traficului de pasageri.”

Aeroportul Internațional Cluj desfășoară în această perioadă lucrări de extindere și modernizare a Terminalului Plecări, iar în urma implementării proiectului, suprafața acestuia va crește cu aproximativ  7.200 mp. În noua configurație, Terminalul Plecări va avea 11 porți de îmbarcare: 7 pentru destinațiile Schengen și 4 pentru zona Non-Schengen.

Viorel Federiga, președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj: Aderarea României cu frontierele aeriene la spațiul Schengen a fost o provocare pentru Aeroportul Internațional  Cluj, întrucât a trebuit să ne adaptăm rapid la noile reguli. În continuare, depunem eforturi pentru finalizarea lucrărilor de extindere și modernizare a infrastructurii aeroportuare, pentru a oferi pasagerilor și partenerilor noștri cele mai bune condiții.” 

Conform estimărilor pentru anul 2024, aproximativ 70% din traficul de pasageri înregistrat pe Aeroportul Internațional Cluj va fi în zona Schengen, iar 30% Non-Schengen.

De asemenea, din 31 martie, zborurile de pe Aeroportul Internațional Cluj vor fi operate după programul de vară. În sezonul de vară 2024 vor fi efectuate curse regulate spre 44 de destinații din 15 țări, la care se vor adăuga și zborurile charter.

Leave A Comment