Legea pentru înfiinţarea Registrului traficanţilor de droguri, promulgată. Când va deveni operațional

March 28, 2024
56 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede înfiinţarea Registrului traficanţilor de droguri. Potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu, registrul va fi operațional de la 1 ianuarie 2025.

Președintele României a promulgat Legea privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare (PL-x 816/27.12.2023).

În urma promulgării, ministrul Justiției Alina Gorghiu a subliniat că Legea era „necesară pentru a lupta cu flagelul drogurilor”.

„Registrul traficanților de droguri este un instrument cu rol în prevenirea și combaterea traficului de droguri. Poliția va avea posibilitatea să cunoască, supravegheze şi identifice operativ persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri, precum și a celor au efectuat fără drept operațiuni cu substanțe psihoactive sau pretinzând că dețin autorizație”, a explicat Gorghiu.

Potrivit ministrului, „în funcție de pedeapsă, persoanele vor fi înscrise în registru între 5 și 20 de ani, perioadă în care poliția va putea ști unde există riscul ca persoana monitorizată să vândă din nou droguri”.

Creșterea consumului și traficului de droguri în România
„În România, consumul și traficul de droguri sunt pe un trend ascendent”, a mai transmis ministerul, arătând că „în cursul anului 2023 a fost confiscată o cantitate de peste 1,1 tone de droguri de risc și mare risc, dar și peste 270 000 de comprimate de droguri de risc și mare risc”.

„În 2023, a fost realizată cea mai mare captură de comprimate ecstasy din istoria structurilor antidrog din România (231.997 comprimate). Vom lua toate măsurile pentru a preveni consumul de droguri, mai ales pentru tineri, cei mai vulnerabili în fața drogurilor”, mai arată comunicatul ministerului.

Leave A Comment

%d bloggers like this: