Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și Centrul Cultural Clujean (CCC) colaborează pentru inaugurarea centrului cultural Punctul de Memorie Colectivă din comuna Vad (Cluj). Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie 2024, începând cu ora 12:00.
Universitatea Babeș-Bolyai, prin Facultatea de Geografie, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și Centrul de Cooperări Internaționale, derulează un parteneriat strategic pentru implementarea proiectului, implicând activ studenții, masteranzii și profesorii la discuțiile și consultările privind punerea în valoare a patrimoniului cultural, cu scopul dezvoltării locale durabile. De asemenea, UBB sprijină logistic evenimentul de inaugurare, inclusiv transportul participanților, evidențiind astfel angajamentul său ferm față de comunitatea locală și capacitatea de colaborare interinstituțională în promovarea educației, culturii și patrimoniului material și imaterial.
Punctul de Memorie Colectivă de la Vad este primul centru cultural în mediul rural dintr-o serie pe care Centrul Cultural Clujean își dorește să o construiască în comunele din județul Cluj și din regiune, în cadrul programului România Remarcabilă. Centrul include o expoziție de patrimoniu și memorie locală pregătită alături de comunitatea locală, precum și spații educaționale în care se vor derula activități culturale și educaționale pentru elevi, pentru reprezentanți ai comunității și pentru turiști.
Vizitatorii vor putea descoperi la fața locului o arhivă de mirosuri și sunete care păstrează vii meșteșuguri, tradiții și elemente din peisajul rural (sunetul de coasă, mirosul de fân, de iarbă cosită), o expoziție de țesături și obiecte folosite de oamenii locului din generație în generație și lucrarea artistului Alex Mirutziu, dezvoltată anul trecut în comuna Vad, lucrare care vorbește despre viața comunității și patrimoniul cultural specific locului. Expoziția include elemente de scenografie, design de lumini și design de sunet.
Cele 3 încăperi ale Punctului au fiecare o temă principală: RITMURI – reflectă ritmul în activități precum coasa, sunetele animalelor sau muzica folclorică; REGIMUL FIRESCULUI – găzduiește instalația artistică a lui Alex Mirutziu; ÎNTRE DOUĂ LUMI – explorează aspecte legate de copilărie, din prezent și trecut.
Evenimentul începe la ora 12:00 și include cuvintele de deschidere ale oficialităților și vizita oficială, urmate de mici festivități locale și un prânz tradițional la fața locului. Evenimentul de inaugurare este deschis pentru public, iar Punctul de Memorie Colectivă va putea fi vizitat și după inaugurare.
Acțiunea face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.