Ciocolata neagră vs. ciocolata cu lapte. Care este mai bună?

March 19, 2024
128 Views

 

Ciocolata nu este apreciată doar pentru gustul ei, ci și pentru unele beneficii pentru sănătate. Dar sunt sănătoase toate tipurile de ciocolată?

Când comparăm ciocolata neagră cu ciocolata cu lapte, ambele vin cu un set de argumente pro și contra. Ciocolata neagră, cu un continut mai mare de cacao, are antioxidanți si potentiale beneficii cardiovasculare. Pe de altă parte, ciocolata cu lapte, deși este încă delicioasă, conține mai mult zahăr și grăsimi.

Care dintre ele este mai sănătoasă decât cealaltă?

Ciocolata neagră
Este neagră datorită conținutului ridicat de cacao (70 la sută sau mai mult) și este renumită pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate. Dieteticianul și nutriționistul Divya Gopal spune: „Spre deosebire de omologii săi mai dulci, ciocolata neagră conține cacao care îi conferă un gust ușor amar. Ajută la combaterea stresului oxidativ din organism, reducând inflamația și scăzând riscul bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.”

Iată 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ciocolată neagră cu moderație:
Promovează sănătatea inimii
Cele mai multe ciocolate negre sunt bogate în flavonoide, care sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli de inimă. Un studiu din 2017 publicat de Asociația Americană a Inimii a constatat că consumul de ciocolată neagră și cacao a ajutat la scăderea colesterolului LDL „rău”, în special la persoanele supraponderale sau obeze.

Ajută funcția cognitivă
Flavonoidele din ciocolata neagră pot avea efecte neuroprotectoare, îmbunătățind funcția cognitivă și reducând riscul de declin cognitiv legat de vârstă.

Îmbunătățește starea de spirit
Ciocolata neagră conține compuși care pot stimula producția de endorfine și serotonină, promovând sentimente de fericire și bunăstare. Poate chiar ameliora anxietatea și iritabilitatea.

Conține antioxidanți
Antioxidanții din ciocolata neagră ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, protejând celulele de deteriorare și reducând riscul bolilor legate de stresul oxidativ.

Menține greutatea sub control
„Ciocolata neagră are un conținut mai scăzut de zahăr și un efect potențial de sațiere, care ar putea fi un avantaj în calea pierderii în greutate și a gestionării”, explică Gopal.

Poți culege aceste beneficii ale ciocolatei negre doar atunci când o consumi cu moderație. Consumul excesiv de ciocolată neagră poate provoca mai multe efecte secundare, inclusiv creșterea urinării, insomnie, alergii ale pielii, indigestie și dureri de cap.

Este ciocolata cu lapte sănătoasă?

……

Leave A Comment