Cele 5 alimente care trebuie adăugate în dietă pentru a slăbi

March 15, 2024
79 Views

Pentru cei aflaţi în luptă cu kilogramele în plus, dar şi pentru cei care au transformat dictonul „minte sănătoasă în corp sănătos” în stil de viață, specialiştii vin cu o multitudine de recomandări privind alimentele care trebuie să intre în rutina alimentară.

Dr. Michael Mosley, care a popularizat dieta de post 5:2 și a dezvoltat dieta Fast 800 (care combină postul intermitent și alimentația în stil mediteranean), consideră că există cinci grupe de alimente care, adoptate în rutina alimentaţia zilnică, pot ajuta la pierderea în greutate, potrivit Lifestyler. Astfel, el recomandă legumele fără amidon, uleiul de măsline, lactatele integrale, nucile și semințele și proteinele slabe.

Legumele fără amidon
Legumele despre care dr. Michael Mosley spune că sunt foarte sănătoase şi, în acelaşi timp, ajută la pierderea în greutate sunt broccoli, spanacul, conopida, castravetele și vinetele. Acestea „conțin o serie de vitamine, minerale și alți nutrienți importanți, cum ar fi fitochimicale”, care s-au dovedit a reduce colesterolul și riscul de diabet de tip 2, ajutând, în același timp, digestia.

Uleiul de măsline
Uleiul de măsline este o „grăsime «bună», care conține compuși antiinflamatori, cum ar fi acidul oleic, acizii grași omega-3 și polifenoli”, susține dr. Michael Mosley pe site-ul Fast 800. „Se știe că uleiul de măsline reduce efectele asupra depresiei și sănătății intestinale, reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și scade tensiunea arterială” – spune el.

Un studiu din 2022 al Universității Harvard a constatat că persoanele care au consumat puțin peste o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au avut un risc de deces cu 19% mai mic pe parcursul a 28 de ani, în comparație cu cei care nu au făcut-o.

De altfel, nutriţioniştii afirmă că uleiul de măsline ar trebui să înlocuiască untul, margarina și maioneza în rutina alimentară.

Lactatele integrale
Promovarea de către dr. Michael Mosley a produselor lactate integrale, prin intermediul iaurtului grecesc și al laptelui, poate părea surprinzătoare. Ghidul dietetic pentru americani recomandă laptele cu conținut scăzut de grăsimi (1%) sau degresat. Dar nutriţionistul spune că grăsimea integrală este „fără îndoială opțiunea cea mai sănătoasă”.

„Conține mai mulți acizi grași esențiali, cum ar fi omega-3, niveluri ridicate de proteine, vitamina B-12 și iod, toate acestea fiind recunoscute pentru rolul lor benefic în încetinirea declinului cognitiv, reducerea anxietăţii și depresiei şi controlul nivelului de energie”, scrie el.

Dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de medicină la Universitatea Tufts, a declarat în decembrie pentru „The New York Times” că studiile nu au identificat beneficii ale prioritizării produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Mozaffarian susține consumul a cel puțin una sau două porții de iaurt și brânză pe zi, cu orice conținut de grăsime pe care îl preferați, dar fără adaos de zahăr.

Seminţele şi nucile

…..

Leave A Comment