Folosirea antibioticelor, reglementată strict. Există o listă restrânsă de numai 20 de produse care pot fi eliberate doar pentru 48 de ore

January 26, 2024
70 Views

Ministerul Sănătății reglementează mai strict folosirea antibioticelor în ambulatoriu, adică în afara spitalului. Farmaciștii vor putea vinde o doza unică, doar pentru 48 de ore și dintr-o lista restrânsă de antibiotice, pe baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului.
Colegiul Farmaciștilor din București cere retragerea ordinului dat de Ministerul Sănătății deoarece a creat confuzie. Farmaciștii, deși au studii de specilitate, nu mai pot hotărî dacă pacientul are sau nu nevoie de antibiotic. Și în plus ordinul nu precizează ce se întâmplă cu alte antiinfecțioase, și de pildă cu unguentele care conțin antibiotic, cum ar fi cele oftalmice.

Dacă până acum era posibil ca, în situații de urgență, să se elibereze orice antibiotic, acum există o listă restrânsă de numai 20 de produse care fac parte doar din cele de primă intenție, nu toate antibioticele dintre cele 82 existente în anexa ordinului pot fi eliberate pentru 48 de ore. Dacă de impune un altfel de tratament cu un alt fel de antibiotic, recomandăm farmacistului să îndrume pacientul spre unitățile sanitare, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Există, în unele cazuri, forme diferite de ambalare volumetric și ordinul spune, că acolo unde există împachetare în flacon care după reconstituire are 600 de ml, spre exemplu, și 100 de ml, evident se va opta pentru eliberarea flaconului mai mic, cu atât mai mult în cazul utilizării pediatrice, îndemnul pe care îl avem toți este a fi întâi consultat un medic, spune Răzvan Prisada, preşedintele ANMDMR.

Leave A Comment

%d bloggers like this: