Verificarea RCA în 2024. Cum se face online și care este amenda

January 16, 2024
226 Views

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toate vehiculele aflate în circulație pe drumurile publice din România. Dar cum putem verifica dacă ne-a expirat RCA sau când trebuie să-l reînnoim?
Prin intermediul unei polițe RCA, un asigurător se obligă să acopere despăgubiri pentru terțe părți afectate într-un accident rutier produs de vehiculul asigurat, inclusiv daune materiale, decese sau vătămări corporale.

Asigurarea RCA protejează șoferul vinovat de plata daunelor survenite în urma unui accident, dar și pe șoferul păgubit, care beneficiază de repararea prejudiciului material sau moral suferit.

Verificarea RCA în 2024
Șoferii care vor să își verifice valabilitatea poliței RCA pot să o facă online.

Acest lucru se face cu ajutorul BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România și a site-ului Administrare Istoric Date Asigurator Auto (AIDA).
Dacă intri pe aida.info.ro poți să îți verifici situația mașinii în baza seriei de sașiu sau a numărului de înmatriculare.

Procedura este una simplă pe care orice șofer o poate realiza rapid.

RCA – cum să-l faci online
Pentru început, trebuie să verifici mai multe prețuri la mai multe societăți comerciale, astfel încât să îți alegi polița RCA care ți se potrivește. Pe internet există o mulțime de calculatoare RCA care îți arată cam cât ai plăti în funcție de valabilitate, mașină și societate la care alegi să închei polița.

Polițele de asigurare obligatorie pot fi încheiate lunar, pe multiplu de lună sau maxim un an.

De altfel, procedura de a încheia o poliță RCA online este una foarte simplă, care te scutește de stat la coadă și de un drum în plus.

Alege orice instrument de calcul ca să vezi în timp real ofertele de la toți asiguratorii emitenți din România. Trebuie să introduci datele și îți vor fi afișate toate ofertele din care poți să o alegi pe cea mai avantajoasă pentru tine.

Poți cumpăra și încheia o poliță direct de pe telefon, laptop sau tabletă. Poți plăti online și se va emite pe loc.

Asigurarea obligatorie îți va fi trimisă instant pe email în format electronic și o poți descărca și printa.

Din 2020, șoferii din România pot arăta dovada încheierii poliței RCA către organele de control în format electronic sau pe hârtie.

O asigurare RCA diferă în funcție de tipul autoturismului, categoria bonus/malus, compania de asigurări și alte variabile.

Trebuie doar să completezi în formularul de calcul informațiile din talon, numele tău, adresa din buletin și alte informații.

Vei putea primi o reducere la asigurarea RCA în funcție de vârstă, stare de sănătate sau loc de muncă.

Primesc reduceri persoanele cu handicap, pensionarii, bugetarii și asigurații care au CASCO valabil la unele societăți.

După ce ai completat datele, alege cea mai bună ofertă și cumpără online plătind cu cardul, apoi vei avea asigurarea pe e-mail.

Amenda pentru lipsa RCA

…..

Leave A Comment