Sute de alimente s-au scumpit de la 1 ianuarie 2024, după ce Guvernul Ciolacu a mărit TVA. Ce produse se află pe listă

January 9, 2024
199 Views

 

Câteva sute de produse alimentare sunt mai scumpe de la 1 ianuarie 2024, după ce Guvernul Ciolacu a mărit TVA de la 5% la 9% la alimente de înaltă calitate, respectiv produse montane, bio sau tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii, scrie Hotnews.

Astfel, unele produse alimentare s-au scumpit cu 4%, în timp ce la altele prețul a crescut și cu 10%. Informația a apărut pe un grup al contabililor și a fost transmisă de către Metro clienților săi.

Pe lista prezentată de sursa citată se află produse alimentare după cum urmează:

– germeni de broccoli, praz, ridiche; roșii Cherry Bio; castraveți Fabio; vinete BIO; diverse tipuri de sucuri de portocale BIO; icre de crap; Lavazza Tiera Bio; unele ceaiuri; lapte organic; diverse cereale HIPP; HIPP piure (morcovi, legume, tocăniță, piersici etc).

Reamintim că a crescut TVA și de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Estimările comercianților arată că din 10.000 de alimente listate într-un magazin, aproximativ 2.000 au în compoziție mai mult de 10 grame de zahăr pe sută de grame de produs.

Zacusca, berea fără alcool, sosuri și Delikat, pe lista produselor cu cele mai mari scumpiri

Pe lângă dulciuri, pe listă intră și anumite tipuri de pâine, zacuscă, sosuri, lactate și chiar mezeluri. În încercarea de a descuraja consumul lor, autoritățile au decis să crească taxa pe valoare adăugată, de la 9 la 19%.
…..

 

Leave A Comment