​Ce să faci când nu poți să dormi noaptea din cauza grijilor

January 8, 2024
53 Views

Grijile excesive care te acaparează imediat ce pui capul pe pernă pot fi calmate cu ajutorul câtorva tehnici simple. Încercarea de a le suprima nu va face decât să le accentueze, așa că e important să îți antrenezi mintea să le analizeze în alt moment al zilei. Explicăm și care sunt situațiile în care ar trebui să ceri ajutor de la un specialist.
Gândirea excesivă din timpul nopții se referă la tendința de a analiza sau dezbate în mod obsesiv anumite idei. Această gândire poate lua mai multe forme:

Gânduri rapide: se referă la fluxul rapid și continuu de gânduri care rulează în mintea unei persoane, adesea într-un mod dezorganizat sau haotic. Gândurile rapide pot fi dificil de controlat și pot fi deranjante sau copleșitoare;
Gânduri obsesive: tendința de a rămâne blocat asupra unei idei sau preocupări și să nu te poți elibera.
Gândurile excesive pot varia, dar de obicei implică îngrijorare sau preocupări legate de viitor sau de problemele curente. Acest conținut poate fi „maladaptativ”, adică poate contribui la creșterea nivelului de stres și anxietate și poate afecta funcționarea zilnică.

Gândirea excesivă poate fi alimentată sau asociată cu diverse tulburări cum ar fi depresie, anxietate generalizată, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC), tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (TDAH), tulburare de stres post-traumatic (TSPT) și hipomanie. De asemenea, poate fi declanșată de evenimente sau experiențe intense, cum ar fi stresul, planurile entuziasmante, dorința de a atinge perfecțiunea, nesiguranța cu privire la viitor, consumul excesiv de cofeină sau evenimente de viață dureroase sau îngrijorătoare.

De ce pare că nimic nu funcționează
Dacă te confrunți de mult timp cu gânduri care îți perturbă somnul în timpul nopții, e posibil să fi încercat deja să-ți distragi atenția cu emisiuni la televizor, cu podcasturi sau cărți audio, să ții un jurnal lângă pat în care să scrii ce te îngrijorează sau să folosești o aplicație de meditație.

Aceste strategii pot funcționa în unele cazuri, dar de cele mai multe ori nu sunt soluții pe termen lung. Atunci când încerci să îți calmezi mintea folosind aceste tehnici în timp ce stai în pat, involuntar, începi să asociezi patul cu grijile și trezirea. Așadar, soluțiile ar trebui puse în practică înainte să mergi la culcare.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: