Ultimele știri
Poza zilei (June 14, 2024 8:36 am)
A plouat la Cluj (June 14, 2024 7:44 am)
Poza zilei (June 13, 2024 7:28 am)

Totul despre ceaiul de gălbenele – ce beneficii are și când este contraindicat

January 7, 2024
133 Views

Infuziile de plante nu conferă doar un moment de relaxare, ci și o serie de beneficii pentru sănătate.

În mod tradițional, plantele medicinale au fost utilizate timp de sute de ani pentru proprietățile lor. În prezent, acestea se regăsesc în compoziția suplimentelor alimentare naturiste.

Compoziția nutrițională și proprietățile gălbenelelor
Gălbenelele, cunoscute științific drept Calendula officinalis, reprezintă plante cu flori galbene sau portocalii, care fac parte din familia botanică Asteraceae.

În ciuda gustului său amărui, ceaiul de gălbenele poate avea o serie de proprietăți terapeutice impresionante. Gălbenelele se găsesc în comerț sub formă de ceai, tinctură, unguent, capsule, ulei esențial.

Potrivit studiului „An Updated Review on the Multifaceted Therapeutic Potential of Calendula officinalis L.” (Karin Shahane și colaboratorii), petalele florilor sunt bogate în numeroși compuși activi antioxidanți – flavonoide, carotenoizi, compuși fenolici, triterpene.

Așa cum prezintă Healthline, antioxidanții protejează organismul împotriva bolilor cronice, cum ar fi cele cardiovasculare și cancer. De asemenea, gălbenelele au proprietăți:

Antibacteriene;

Antifungice;

Antiinflamatorii;

Neuroprotective;

Cardioprotective;

Hipoglicemice;

Hepatoprotective;

Antiparazitare.

Potrivit acestor surse, extractul de gălbenele aplicat topic (sub formă de cremă sau unguent) promovează vindecarea rănilor.

Cercetarea „In vitro studies to evaluate the wound healing properties of Calendula officinalis extracts” (Cristoph Nicolaus și colaboratorii) a arătat că acest tip de extract favorizează producția de colagen în piele, acesta fiind unul dintre mecanismele posibile pentru îmbunătățirea aspectului pielii.

Mai mult decât atât, conform VeryWellHealth, cremele cu extract de gălbenele ar putea fi eficiente împotriva candidozei vaginale.

Beneficiile ceaiului de gălbenele

Consumat în mod regulat sau aplicat topic, ceaiul de gălbenele ar putea avea o serie de beneficii asupra sănătății, după cum urmează:

Scade stresul oxidativ și inflamația

Compușii antioxidanți din gălbenele, cum ar fi carotenoizii și flavonoidele, neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi și scad stresul oxidativ în organism. Stresul oxidativ este responsabil de îmbătrânire și de instalarea patologiilor cronice.

De asemenea, compușii din gălbenele exercită efecte antiinflamatorii. În timp ce inflamația acută este un răspuns normal al sistemului imun, cea cronică se asociază cu apariția bolilor cronice, cum ar fi sindromul metabolic.

Prin urmare, prin efectele sale de reducere a stresului oxidativ și a inflamației, ceaiul de gălbenele poate oferi protecție organismului împotriva afecțiunilor.

Mai mult decât atât, aceeași sursă menționează că flavonoidele și triterpenele din gălbenele ar putea contribui la distrugerea celulelor canceroase. Cu toate acestea, nu au fost încă efectuate studii pe subiecți umani, iar specialiștii nu recomandă utilizarea produselor naturiste pentru a trata cancerul sau alte afecțiuni.

Nu uita, însă, că nu doar gălbenelele conțin acești compuși. Toate produsele de origine vegetală, cum ar fi fructele și legumele, ierburile aromatice și alte plante medicinale sunt bogate în antioxidanți.

Promovează regenerarea pielii

……

Leave A Comment